VIDEO Građanima je prekipjelo: Izlaze na ulice diljem Europe, prosvjeduju protiv sve većih troškova života

Tisuće građana okupile su se na ulicama europskih gradova u prosvjedima protiv sve većih troškova života. U Francuskoj je započeo i nacionalni štrajk sindikata.

Štrajk, koji će najprije pogoditi javne sektore poput škola i prijevoza, produžetak je višetjednog štrajka koji je poremetio rad velikih rafinerija i opskrbu benzinskih postaja. Eurostar je priopćio da je zbog štrajka otkazao neke vlakove između Londona i Pariza.

Kako napetosti rastu u drugom najvećem europskom gospodarstvu, štrajkovi su se već prelili u druge dijelove energetskog sektora, uključujući nuklearni div EDF, gdje će radovi na održavanju ključni za opskrbu Europe energijom biti odgođeni.

Predstavnik sindikata FNME CGT rekao je u ponedjeljak da štrajkovi utječu na rad deset nuklearnih elektrana, uz daljnje odgode održavanja na 13 reaktora i francusku proizvodnju električne energije smanjenu za ukupno 2,2 gigavata.

U javnom prijevozu očekuju se veliki poremećaji u lokalnom prometu, uključujući Eurostar, vlakove i međugradske vlakove kao i parišku željeznicu. Sindikati javnih službi također su pozvali na priključenje štrajku u utorak, a mogući su prekidi u radu škola i drugih javnih službi.

Štrajkovi se događaju u napetom političkom kontekstu dok francuska vlada treba donijeti proračun za 2023. koristeći se ustavnim ovlastima koje bi joj omogućile da zaobiđe glasanje u parlamentu, rekla je u subotu premijerka Elisabeth Borne. Predviđeno je da se štrajkovi održe u cijeloj zemlji, a onaj u Parizu počinje u podne.

Masovni prosvjedi prelili su se i na ulice drugih europskih gradova. Protiv sve većih cijena hrane i energenata prosvjedi se održavaju i u Njemačkoj, Belgiji i Italiji, piše 24ur.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)