VESELO NA DOČEKU MINISTRA OREPIĆA – MALI ČOVJEK U MALOM GRADU

Grad Mursko Središće danas je ugostio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića koji je svečano otvorio Ulicu Antuna Mihanovića za čiju je obnovu MUP dao više od milijun kuna. Orepić je u Središće stigao u zakazano vrijeme u 8,30 sati u pratnji svoje tajnice, a ispred gradske vijećnice dočekao ga je gradonačelnik Dražen Srpak zaželjevši mu dobrodošlicu i ugodan boravak u Murskom Središću.

a

Uvodnom sastanku, bolje reći prijateljskom i veselom upoznavanju prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak, načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić i načelnik PP Mursko Središće Miljenko Vrbanec.

b

Ministru se prvi obratio gradonačelnik Srpak upoznavši ga ukratko sa poviješću Murskog Središća te sa aktualnom situacijom u kojoj je glavna tema bila teretni promet kroz grad i svi dosadašnji pokušaji njegovog rješavanja.

c

„U naš grad dolazili su mnogi visoko rangirani političari od predsjednika Republike Ive Josipovića do sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića i svi su oni bili upoznati sa situacijom koja je jednostavno neodrživa. Kamioni uništavaju našu glavnu prometnicu, stradavaju kuće i ljudi, no do sada i unatoč raznim obećanjima i mnogobrojnim mojim posjetama Zagrebu, ništa se bitno nije promijenilo. Mogu slobodno reći da su obećanja davali i „moji“ i „njihovi“, ali za mene su „njihovi“ moji ako nam pomognu, a „moji“ nisu moji ako ne učine ništa“, aludirao je na stranačku pripadnost Dražen Srpak.

„Za novi most i zaobilaznicu potrebno je nekoliko godina no mi toliko vremena za čekanje nemamo. Potrebno je hitno djelovanje i zabrana prometa kamionima kroz grad što pokušavamo već neko vrijeme ishoditi no do sada bezuspješno.“

Dražen Srpak zahvalio je ministru Orepiću na posjeti i sredstvima koje je dao MUP za rekonstrukciju Mihanovićeve koja je sada jedna od ljepših ulica u gradu.

d

Međimurski župan Matija Posavec upoznao je Vlahu Orepića sa stanjem u županiji posebno se osvrnuvši na Rome za koje je kazao da uživaju sva prava i da je „sreća“ što ih se većina izjašnjava kao Hrvati jer bi u suprotnome već imali dožupana ili dogradonačelnika odnosno one funkcije koje bi im pripale kao mnogobrojnoj nacionalnoj manjini. Na njega se nadovezao načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić koji je malo više apostrofirao ovaj problem napomenuvši da se policajci nekada ni ne usude otići u neka Romska naselja pogotovo u vrijeme kada stižu socijalne pomoći koje se pretežno troše na alkohol ili drogu.

e

f

Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak također je zahvalio ministru Orepiću na dolasku i pomoći u obnovi Mihanovićeve koja se sada svečano otvara na blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara i građevinara, a ovaj se dan obilježava i kao gradski praznik od 04. prosinca 2009. godine, dakle već sedmu godinu za redom.

g

Nakon ovih izlaganja okupljenima se obratio ministar Vlaho Orepić.

„Zahvaljujem vam na srdačnom dočeku  i informacijama koje su mi pomogle da sagledam širinu problema. Odmah na početku bih rekao da ja nisam političar već običan mali građanin iz isto tako malog mjesta koji momentalno obnaša ovu visoku funkciju. To mi u mnogome pomaže da sagledam probleme malog čovjeka, malih mjesta u kojima treba djelovati. Jedan takav promjer je i Ulica Antuna Mihanovića koju je MUP prepoznao kao potrebitu za rekonstrukciju te prihvatio aplikaciju Grada Mursko Središće i svojim sredstvima učestvovao u njenoj obnovi. Što se tiče vašeg glavnog problema, a to je neizdrživo veliki kamionski promet centrom grada, nastojati ću da ne budem jedan od onih koji samo obećavaju pa ovom prilikom pozivam gradonačelnika Srpaka da me čim prije posjeti u ministarstvu kako bi mogli poduzeti prve korake, nadam se uspješne, kako bi građanima omogućili normalan život.“

i

Čitav ovaj sastanak protekao je u vrlo srdačnoj atmosferi u kojoj je bilo puno doskočica i pošalica naročito između Srpaka i Posavca, a na kraju su darove međusobno izmijenili ministar Vlaho Orepić i gradonačelnik Dražen Srpak te krenuli na svečano otvaranje Ulice Antuna Mihanovića.

(tekst i foto R. Tomanić)

j

k

lj

n

nj