Veljko Kajtazi posjetio Grad Mursko Središće

Grad Mursko Središće dana 10. prosinca 2018. posjetio je Veljko Kajtazi – zastupnik u Hrvatskom saboru, a koji zastupa nacionalne manjine austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku.

Sastanku je nazočio predsjednik Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović, pročelnik JUO Miljenko Štefanić te gradonačelnik Dražen Srpak. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak surađuje sa zastupnikom Kajtazijem, mjesnim odborom Sitnice te Vijećem za nacionalne manjine, a sve u cilju rješavanja bilo kakvih neželjenih događaja, a koji narušavaju povjerenje između većinskog stanovništva i romske zajednice koja živi u Sitnicama, a također i u što bržem razvoju i integraciji manjinske zajednice u lokalnu zajednicu.

Već dugi niz godina tako romska djeca pohađaju gradski vrtić i integrirani su u skupine sa ostalom djecom pa je tako i sam proces osnovnoškolskog obrazovanja puno lakši nego u sredinama gdje toga nema. Puno se radilo na legalizaciji naselja te je naselje putem IPA projekata u potpunosti opremljeno sa komunalnom infrastrukturom. U Sitnicama su sva kućanstva uključena u obavezni odvoz miješanog komunalnog otpada i više puta na godinu se organizira čišćenje naselja i okolice što provede sami stanovnici toga naselja.

Zastupnik Kajtazi izrazio je zadovoljstvo sa načinom suradnje između njega sa jedne strane i Grada Mursko Središće i Mjesnog odbora Sitnice sa druge strane. Na sastanku su zastupniku Kajtaziju predočeni planovi te potrebe romske zajednice te su gradonačelnik i predsjednik Mjesnog odbora zamolili za konkretnu pomoć u vidu pronalaska financiranja gradnje multikulturalnog centra za potrebe mještana Sitnica te za pomoć kod financiranja novog urbanističkog plana kojim bi se omogućilo širenje naselja prema jugu do kanala jer više nema slobodnih čestica za gradnju stambenih objekata.

Zastupnik Kajtazi obećao je da će se aktivno uključiti u iznalaženje rješenja u svezi ove problematike te će se u tom cilju u siječnju održati još jedan sastanak na kojem će prisustvovati zastupnik Kajtazi, gradonačelnik i stručne službe Grada te Mjesni odbor Sitnice. Na kraju sastanka zajednički zaključak je bio da treba priječi sa riječi na dijela i učiniti konkretne stvari za dobrobit i razvoj romske zajednice.

(GMS, Marta Tuksar)