Velika koalicija započela s radom: SDP i HDZ zajedno protiv međimurskog župana

Jučer je održana sjednica Skupštine Međimurske županije o kojoj smo donijeli opširan članak, a po nama najvažniji zaključak te sjednice je početak velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Oni su se udružili i glasovali protiv Oduke o kratkoročnom kreditnom zaduženju Međimurske županije, a u razloge toga nije potrebno ulaziti.

Ovdje nećemo razglabati tko je na vlasti u županiji ni tko je s kim u koaliciji, ali znakovito je da je predsjednik Skupštine SDP-ovac Mladen Novak, a župan nezavisni Matija Posavec. Prema ovome HDZ je oporba koja je sa svojim glasovima pomogla srušiti Odluku o kreditnom zaduženju.

Po svemu sudeći to je početak velike koalicije koja bi se trebala ostvariti i na državnom nivou nakon predstojećih izbora, mada se i jedna i druga stranka kunu da je to nemoguće. U politici je sve moguće i ostvarlljivo, samo nije moguće ostati bez svojih povlastica i fotelja. Kako je prijetnja zvana Miroslav Škoro sve jača za ova dva politička dinosaura, oni će zaboraviti sva međusobna vrijeđanja i uvrede, a politički se već nalaze na istom pravcu.

SDP i njegova Restart koalicija očekuju da im pristupi župan Matija Posavec. Na N1 televiziji otvoreno ga je pozvao Rajko Ostojić riječima: DOBRODOŠLI ŽUPANE!

E pa sad ovdje nikome ništa nije jasno. Ili je SDP stranka bez repa i glave, ili ne može kontrolirati svoje županijske organizacije ili je to možda prijetnja i upozorenje županu Matiji Posavcu.

U nastavku pročitajte dio teksta zbog čega su se udružili SDP i HDZ te zajedno srušili Odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju Međimurske županije.

Međimurska županija u ovome trenutku provodi preko 40 kapitalnih investicija od kojih su mnoge pri kraju. Projekti energetske obnove škola podrazumijevaju da se izvrše pozajmice prema školama, izvedu radovi te da se po okončanoj situaciji zatraži povrat sredstava. Međimurska županija je do 15. svibnja 2020. godine za projekte obnove OŠ Hodošan, Macinec, Podturen, Donja Dubrava, Vratišinec, Goričan, Draškovec, Graditeljske škole Čakovec i Doma za starije i nemoćne osobe do sada izvršila pozajmice od 18.094.616,028 kuna, a do kraja projekta preostalo je platiti za radove i nadzor 26.529.025,070 kuna. Ukupno neplaćeni troškovi s 15. svibnja 2020. za spomenute projekte su 6.878.418,015 kuna. Usporedbe radi, 60% očekivanih uplata do sada nije izvršeno. Također, završen je projekt muzeja prirodnih vrijednosti u Križovcu, čija je vrijednost 12 milijuna kuna i projekt izgradnje Paviljona 3 Županijske bolnice Čakovec vrijedan 35 milijuna kuna, dok je u visokoj fazi izvedenih radova i projekt obnove starog grada Zrinskih u Čakovcu.“, rekao je župan Posavecdodavši kako su i svi navedeni projekti doprinos gospodarstvu Međimurja i njegovom daljnjem razvoju.

S obzirom na navedene razloge i smanjenje Proračuna Međimurske županije koje posljedično rezultira i redefiniranjem financijskog planiranja i utvrđene dinamike isplate proračunskim korisnicima iz Proračuna, u 4. točki dnevnog reda predloženo je kratkoročno kreditno zaduženje Međimurske županije na godinu dana u iznosu od 25.000.000,00 kuna, no Odluka nije dobila potrebnu većinu s obzirom na to da su vijećnici HDZ-a i SDP-a bili protiv te odluke.

(R. Tomanić, foto: arhiva)