USPJEŠNI MLADI MEĐIMURCI KOD ŽUPANA POSAVCA

„Lijepo je ostvariti neki rezultat nakon truda i napornog rada, a još je ljepše kada to netko vrednuje“, rekao je Juraj Bralek iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, ujedno jedan od devet dobitnika ovogodišnjeg Oscara znanja iz Međimurja, prilikom prijema u Velikoj vijećnici Međimurske županije kojeg je za uspješne mlade Međimurke i Međimurce priredio župan Međimurske županije Matija Posavec. Juraju su se tom prigodom pridružili i drugi koji su ušli među 329 darovitih učenika u zemlji zauzevši tri prva mjesta na 32 državna ili međunarodna natjecanja –Sebastijan Zadravec, Martin Josip KocijanFilip Bacinger, Tin Hrgović, Vanja Karanović, Ivana VadljaŽanina Mavrin i Lukas Novak koji je uzeo Oscar znanja za međunarodna i državna natjecanja.

3

Župan je iskoristio priliku i čestitao Filipu Tisaju, maturantu čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog koji se na nedavno provedenoj državnoj maturi istaknu izvanrednim rezultatima, riješivši ispite iz fizike i matematike na A razini sa 100-postotnom točnošću„Bilo je lako, riješio sam svih 30 zadataka bez greške. Ne učim puno, matematička gimnazija i profesori zaintrigirali su me za te predmete“, skromno je prokomentirao. Među izabranih 20 koji su upotpunili Veliku vijećnicu bila je i Izidora Mustak, učenica 5. razreda Osnovne škole Strahoninec koja je dobitnica ovogodišnje nagrade Luka Ritz za doprinos promicanju tolerancije, mira i nenasilja. „Od Lukinih roditelja dobila sam posebnu knjigu s posvetom koja mi puno znači, ova nagrada svakako mi je jedna od važnijih“, objasnila je.

2

Novim uspjesima, KK Međimurje Nedelišće na Svjetskom kupu, a KK Globus Čakovec na Balkanskom prvenstvu pohvalili su se karatisti Nedelišća Luna Hamer, Leon Marciuš i Lucija Lesjak te Globusovci Elena i Teo Kečkeš, Josip Slukić te Kristian Topličanec. Dvanaestogodišnji svirač trombona Karlo Horvat pohvalio se priznanjima na europskoj i svjetskoj razini, baš kao i mlada violinistica Ana Labazan Brajša koja je svojom izvedbom međimurskih djela upotpunila svečanost.

6

7

„Kada se na jedno mjestu okupe najbolji u obrazovanju, sportu ili glazbi, vidimo razlog zašto smo ponosna županija. Imamo puno mladih koji su u velika ostvarenja za naš kraj, ali i zemlju utkali sebe, svoje slobodno vrijeme i ostvarili rezultate koji ostaju. Najmanje što možemo je primiti ih u vijećnici, čestitati im i potaknuti ih da budu i ostanu uzorni građani ovog društva, jer samo tako Hrvatska može ići prema napretku“, rekao je tijekom prijema Župan i čestitao im u ime prisutnog zamjenika župana Zorana Vidovića i pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca.

Dok je Filip izrazio želju studirati u Grazu, ostali su naglasili da ostaju na hrvatskom tlu i nastavljaju svoje školovanje. Tako je Vanja uz upis na Međimursko veleučilište našao i posao u Tehnološko inovacijskom centru te ne misli slijediti trend odlazaka mladih.

4

Mislim da je to rezultat činjenice da stvaramo uvjete da zadržimo uspješne mlade ljude i pomažemo im u što lakšem ostvarenju svih zacrtanih ciljeva u obrazovanju, uvođenjem novih standarda, kao što su projekti po kojima smo prepoznati, besplatni udžbenici i prijevoz, zatim stipendiranje studenata, studentski krediti, pomoćnici u nastavi. Osiguravamo sve ono što je u okviru naših mogućnosti koje možda za neke nisu velike, ali su dobra poruka koliko vrednujemo i poštujemo rezultate, što ćemo činiti i ubuduće“, za kraj je rekao Posavec i otkrio kako će se s novom školskom godinom krenuti s jednosmjenskom nastavom u Prelogu, u tijeku će biti radovi na dvoranama i školama u Orehovici, Pribislavcu i Tehničkoj školi Čakovec, očekuje se završetak radova na čakovečkoj Gimnaziji kao i ulaganja u druge obrazovne institucije, vrtiće i škole diljem županije.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

11

9

8