Uspješan trodnevni državni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Državi Izrael

Uspješan trodnevni državni posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Državi Izrael i međusobni susreti u posljednje dvije godine potvrda su kontinuirane koherentne vanjske politike s ciljem jačanja političkih i prijateljskih odnosa dviju država.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Predsjednicom sastalo se s cijelim izraelskim državnim vrhom, predsjednikom Rivlinom, predsjednikom parlamenta Edelsteinom, premijerom Netanyahuom, i ministrom vanjskih poslova Katzom, pri čemu su obje strane iskazale želju za osnaživanjem strateškog partnerstva između Hrvatske i Izraela.

– Hrvatska i Izrael jačat će političke, obrambeno-sigurnosne, gospodarske i kulturne odnose. Iznimno sam zadovoljna razgovorima koje smo vodili na temu kibernetičke sigurnosti. Obje države prepoznaju suradnju na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kao neophodnu za ispravno funkcioniranje i sigurnost kibernetičkog prostora. Pri tome je ključno osigurati suradnju naših stručnjaka u području izgradnje kapaciteta – istaknula je Predsjednica.

U Haifi je tijekom državnog posjeta potpisan važan Međunarodni sporazum sestrinskih luka između Luke Rijeka d.d. i Luke Haifa. Temeljem potpisanog Sporazuma Luci Rijeka otvara se put da postane mediteranska vrata Srednje Europe za Izrael kao najkraći put do tržišta Europske unije, a Haifa ulazna točka za hrvatske proizvode na izraelsko tržište.

Dokaz jačanja gospodarske suradnje je i izraelska kupovina katamarana proizvedenog u Hrvatskoj. Predsjednica Republike i tom je prilikom izrazila svoju punu potporu izraelskim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te najavila dolazak jake gospodarske delegacije u Izrael već na jesen.

– Upoznali smo sugovornike sa snažnim interesom hrvatske industrije za izvozom šećera u Izrael. Hrvatska industrija šećera ima sve vrhunske međunarodne certifikate, uključujući i košer, a razgovarali smo i o mogućnostima izvoza mesa i mesnih proizvoda – rekao je ministar Horvat.

Snažna suradnja između Hrvatske i Izraela nastavlja se i u obrambenom sektoru, a u tijeku su pregovori o izgradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj.

Izrael iznimno cijeni  višekratnu hrvatsku pomoć u gašenju požara kao i uravnotežen pristup Hrvatske kada je riječ o Bliskom istoku i hrvatskom razumijevanju za sigurnosne probleme s kojima se Izrael suočava.

Tijekom posjete potpisan je i memorandum o suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za obrazovanje i Yad Vashema o poučavanju o holokaustu. Izrael cijeni napore koje Hrvatska poduzima u tom smislu, a stotine hrvatskih učitelja prošla su edukaciju o ovoj temi.

Ovim državnim posjetom potvrđen je partnerski i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Države Izrael koji kulminira u gospodarskoj, obrambeno-sigurnosnoj, obrazovnoj i kulturnoj suradnji. Suradnji na takvoj razini, kaže Predsjednica, težimo u odnosu sa svim našim zemljama partnerima.

GLASNOGOVORNICA Ivana Crnić

(foto: Ured Predsjednice RH)