USPJEŠAN BIJEG OD USKOK-a: Opet odgođena odluka o optužnici protiv međimurskog župana Matije Posavca

USKOK Posavca tereti da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta

Dvije godine od njegovog uhićenja i više od godinu dana od podizanja optužnice, Matija Posavec, župan međimurski, trebao je doznati hoće li optužnica koju je protiv njega podigao USKOK postati pravomoćna. O tome je trebao odlučivati zagrebački Županijski sud 27. rujna, piše https://www.vecernji.hr/

No sjednica je odgođena jer nije došao odvjetnik jednog od optuženika koji je nedolazak ispričao spriječenošću. Sljedeća sjednica optužnog vijeća zakazana za 17. studenog. I prošla sjednica optužnog vijeća u svibnju je odgođena jer je dostava poziva za Posavca  bila neuredna, dok je na sjednici optužnog vijeća lani u listopadu tražila  da se iz spisa izdvoje neki dokazi kao nezakoniti. Sud im je to odbio, a Posavčevu žalbu odbio je i Visoki kazneni sud (VKS).

Posavčevoj obrani bio je sporan prvi iskaz koji je dao USKOK-u nakon uhićenja u rujnu 2021. kada je priznao to za što ga se tereti, e-mejl kojim je tada podnio ostavku na mjesto župana te snimke tajno snimljenih razgovora. Njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazima, no optužno vijeće im nije dalo za pravo, a nakon žalbe ni VKS.

Inače, Posavec je tvrdio da je  priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega. Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja.

(izvor: https://www.vecernji.hr/, foto: arhiva)