Ugostiteljskim objektima prijeti zatvaranje na 30 dana. Evo detalja

Objekti će se pečatiti na 30 dana ili do opoziva Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite

Državni inspektorat više neće tolerirati nepoštovanje mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, te će sve recidiviste zatvarati ako ih i nakon dvije kazne uhvati kako ne poštuju radno vrijeme i druge propisane odluke, piše Jutarnji list.

Od početka godine Državni inspektorat nije zatvorio niti jedan ugostiteljski objekt, no istovremeno neki su ugostitelji, piše Jutarnji, kršili pravila unatoč svim upozorenjima. Onih neposlušnih više je bilo na kontinentu. Od početka godine do 15. ovog mjeseca napravljeno je tako 4520 nadzora te je na licu mjesta naplaćeno 138 kazni, izdano je 314 optužnih prijedloga i 37 prekršajnih.

Pravo na drastične mjere

Što se tiče optužnih prijedloga, riječ je o onima koji nisu htjeli platiti kaznu, tako da se ti predmeti sada vode na sudovima, koji će na osnovu izvještaja inspektora i izjava vlasnika objekata donositi odluke o tome hoće li biti kažnjeni i koliki će biti iznos kazne. Za one koji su prekršaj počinili prvi put predviđena je kazna od pet tisuća kuna, za one koji to čine drugi put kazna raste na deset tisuća kuna. Treći put sada više više neće popuštati već će Državni inspektorat pečatiti objekte na 30 dana ili do opoziva Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, smatra da se Odluke trebaju poštovati te da Inspektorat ima pravo i na drastične mjere poput zatvaranja ugostiteljskih objekata koji se ne pridržavaju pravila. “Naravno da smo imali prigovore u smislu produljenja radnog vremena, pogotovo u sezoni. Želimo i otvaranje unutrašnjih dijelova kafića i na tome stalno radimo. No, unatoč tome što želimo te izmjene, odluke se moraju poštovati. Uostalom, Inspektorat nije donio mjere”, kaže Tabak, te dodaje kako mali broj kolega koji ne poštuje pravila šteti svojoj branši.

(izvor: Jutarnji list, foto: ilustracija)