Udruge međimurskih branitelja oštro osuđuju srpsko-komunistički dernek u Zagrebu

Tko je odgovoran što se na Trnjanskim kresovima u Zagrebu i ove se godine našla zastava SFRJ.

Posebno zabrinjava da su tog srpsko-komunističkog derneka u Zagrebu u organizaciji „Mreže antifašistkinja“,  suorganizatori bili Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

ZBUMŽ je neshvatljivo da je takav srpsko-komunistički dernek u Zagrebu podržao Ured za udruge Vlade RH, te zabrinjava što je visoki pokrovitelj bio Grad Zagreb i Gradska Skupština Grada Zagreba.

Prema riječima organizatora, kresovi su “znak sjećanja na ulazak partizana u Zagreb 1945.”, a ima li nekoga da se sjeti što su ti partizani učinili s građanima Zagreba po ulasku u grad?

ZBUMŽ podsjeća da je Europski parlament usvojio 19. rujna 2019. rezoluciju naziva “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))“. Rezolucija osuđuje i izjednačava nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U njoj se, između ostaloga, podsjeća kako su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”.

Činjenica je da je taj srpsko-komunistički dernek u Zagrebu ustvari slavio masovna ubojstva, genocid, deportacije i nezapamćeni gubitak života i slobode ljudi u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti.

EU parlament je jasno pozvao sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

Jugoslavenska zastava, pod kojom su počinjeni brojni zločini, posebno poslije završetka II. svjetskog rata, kao i u Domovinskom ratu devedesetih godina, nažalost nije nepoznanica na događajima sličnima srpsko-komunističkom derneku u Zagrebu.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jasno definira da je isticanje stranih zastava prekršaj, kao i da je neprihvatljivo tj. kažnjivo isticanje simbola kojima se narušava javni red i mir.

Neprihvatljivo je da se oduzimaju legitimne zastave i simboli udruga i pokreće prekršajni postupak prema vinovnicima, slijednica dobrovoljačkih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a istovremeno se dozvoljava isticanje zastava i simbola po kojima je ubijeno stotine tisuća Hrvata. Tako nešto ne pada na pamet ni Srbiji da organizira u Beogradu.

 

Pozivamo Hrvatski Sabor i Vladu Republike Hrvatske da stane na kraj tim srpsko-komunističkim dernecima širom Hrvatske, jer to nema veze ni sa pomirbom, ni sa demokracijom, to je samo podloga za nove netrpeljivosti i uvod u nove ratove.

Domovini vjerni !

Predsjednik

Željko Tomašić

(foto: narod.hr)