Udruga Ovršni ustanak održala konferenciju za medije u Saboru povodom izmjena Ovršnog zakona

U Republici Hrvatskoj blokirano je oko 260.000 građana, a izvršeno je preko 15 milijuna ovrha na 4 milijuna građana!
Brojke su alarmantne i svakoga dana sve veće. Izravna su posljedica Ovršnog zakona.

Danas je u Hrvatskom saboru trajala rasprava o prvom čitanju izmjena Ovršnog zakona, a mi iz Udruge ovršni, bili smo na licu mjesta.
Zatražili smo HITNO donošenje novog Ovršnog zakona kojim bi se zlouporaba ovršnog postupka tretirala kao kazneno djelo, i da se dodatno zaštiti ovršni postupak od monopola!
Također, tražimo da se iz ovršnog postupka izuzme, odnosno izbace FINA, javni bilježnici i odvjetnički uredi, te da se najprije otplaćuje glavnica dugovanja, zatim realna kamata i minimalni troškovi ovrhe.
Tražimo ukidanje ovrhe nad jedinom nekretninom, jer se njome uskraćuje pravo na dom koje je zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske !
Dakle, ako se nekretnina koristi za stanovanje ovršenika, prema našem prijedlogu, tu nekretninu nije moguće ovršiti i to bez obzira koja je visina duga !
Ako se radi o dužniku s više nekretnina, predlažemo da mu se omogući nagodba u kojoj on sam prodaje svoju nekretninu po realnoj tržišnoj vrijednosti.
Isto tako, predložili smo da se uvede digitalizacija sustava na relaciji sudovi-dužnici, umjesto sudovi-javni bilježnici-FINA, jer ponavljamo, navedene iz potpunosti treba isključiti iz postupka!

Ovršni zakon je crna mrlja naše zemlje.
Svi naši prijedlozi vraćaju dostojanstvo našem narodu.
Ovršni zakon mora biti efikasan, pravedan prije svega, a naši prijedlozi su realni, izvedivi, te najvažnije od svega – dostojanstveni.
Uvažavanjem ovih prijedloga vratili bi dužniku dostojanstvo i Ustavom zajamčeno pravo na slobodan život i realno otplaćen dug.

HITNO TRAŽIMO DA SE OVI PRIJEDLOZI UVAŽE!

(Udruga Ovršni ustanak)