Udruga Ovršni ustanak: Odbio stanovati u kući i vratio se pod most

O gospodinu Branku Siročiću već smo pisali. Deložiran je iz jedinog doma u Gornjem Kuršancu, živi u zapuštenom restoranu ispod Dravskog mosta u nehumanim uvjetima. Od datuma kada nam se obratio za pomoć prije par dana točnije, 25.09.2019. uspjeli smo mu već 07.10.2019. pronaći smještaj.

Javio nam se g. Stjepan Fečkeš nakon pročitane objave da tražimo smještaj za g. Branka i dao na korištenje kuću u Totovcu bez naknade, samo da se plaćaju režije, a režije bi pokrila Udruga prvih 6 mjeseci dok općina Nedelišće ne uspije riješiti nešto kroz svoj socijalni program, što je i dogovoreno na sastanku s načelnikom općine Nedelišće Darkom  Dania.

08.10.2019. g. Branko je uz prisustvo dopredsjednika Udruge i vlasnika kuće g Stjepana Fečkeša pregledao kuću i pristao na smještaj uz suze zahvalnice i riječi kako napokon ima krov nad glavom. Upoznat je s činjenicom da kuća nije nova i da u njoj nitko dugo nije živio, ali da će vlasnik kuće i Udruga pomoći u poboljšanju stanja (bojenje, čišćenje), bitno ga je bilo maknuti iz one ruševine pod mostom.  Sljedeći dan 09.10.2019. dopredsjednik Udruge preselio je g. Branka i njegove stvari u kuću u Totovcu.

Nakon što ga je ostavio u kući i otišao po vlasnika g. Stjepana vratili su se i zatekli g. Branka, koji  je pobacao vlasnikove stvari iz kuće u smeće, a među njima i fotografije djece vlasnika dok su bili mali. Vlasnik kuće nije uspio svoje osobne stvari maknuti  odmah, već se to planiralo učiniti kroz dan, dva  zajedno s malanjem i  pospremanjem (vlasnik je kupio materijal za malanje). Bilo je bitno da se g. Branko smjesti, a onda idemo u detaljno čišćenje, malanje.

Nakon što ga je vlasnik upozorio da su to njegove stvari i da ih nije trebao baciti jer bi ih on sam odnio, g. Branko se uvrijedio i odlučio da ne želi tamo živjeti, te da je kuća  morala biti potpuno prazna (onda ne bi imao na čemu spavati, kuhati) i da dok je on tamo, vlasnik kuće nema pravo nikako dolaziti jer je kuću dao njemu.

Vlasnik se g. Branku, u želji da mu ipak pomogne ispričao se ako ga je na bilo koji način uvrijedio, no g. Branko je iznio svoje stvari i bio jako bezobrazan prema vlasniku i dopredsjedniku. Tada smo ga na njegovu želju vratili natrag u napušteni restoran ispod mosta.

Nije istina da su  g. Branka iz kuće u Totovcu istjerali narkomani već je on na svoje insistiranje i nagovor pojedinih osoba sam izabrao otići natrag pod most. Kupili smo mu i prehrambene namirnice koje su mu nakon dan dva navodno ukradene.

Zato ovim putem pozivamo i sve državne institucije da se uključe u ovaj slučaj jer nije normalno da osoba koja živi kao g. Branko, pred zimu odbija besplatni smještaj i na nagovor trećih osoba odlazi opet živjeti u nehumane uvijete.

UDRUGA  OVRŠNI USTANAK