U Svjetsko ribolovno prvenstvo za invalide i veterane uloženo oko milijun kuna – otvorenje u Murskom Središću

Povodom održavanja 20. Svjetskog prvenstva u lovu ribe na plovak za invalide, 11. Svjetskog prvenstva za veterane i 1. Svjetskog prvenstva u kategoriji master koje će se održati na destinacijama Žabnik, Selnica i Podturen od 12. – 17. lipnja 2018., u Gradskoj vijećnici Mursko Središće održana je konferencija za medije.

Na konferenciji su sudjelovali međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Saveza sportskih ribolovaca Međimurja Zoran Pfeifer, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te načelnici općina Selnica i Podturen Ervin Vičević i Perica Hajdarović.

Prema riječima Zorana Pfeifera na natjecanje dolazi 40 reprezentacija iz 20 zemalja i to je do sada najmasovnije Svjetsko prvenstvo, na što su izuzetno ponosni. Ukupno sudjeluje sveukupno oko 360 natjecatelja. Poslovi su pri kraju, a danas ćemo potpisati još i sporazum s Međimurskom županijom o dodjeli sredstava kako bi  mogli dovršiti još ono što nam je preostalo. Prema zadnjim informacijama koje imam svi smještajni kapaciteti su rezervirani i to govori koliko je to velika stvar za samo Međimurje.

U samu organizaciju bit će sveukupno uloženo oko milijun kuna, no dobit od svega bit će višestruka.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da je počašćen što je otvorenje u Murskom Središću 14. 06. u 18,00 sati i dati ćemo sve od sebe da naši gosti iz  Murskog Središća i Međimurja odnesu čim ljepše uspomene.

-Podijelili smo si obveze među sobom što moramo učiniti,  mi smo preuzeli obvezu otvaranja koje će biti ispred prostora stare škole. Samo okupljanje reprezentacija bit će na šetnici, zatim će u mimohodu s tablama i zastavama reprezentacijama doći do škole gdje će biti  samo njihovo predstavljanje. Na kraju će za sve njih  biti pripremljeno malo druženje, a kako se sve to poklapa sa Svjetskim nogometnim prvenstvom na šetnici će se na video zidu moći pogledati i utakmica koja se bude odigravala u to vrijeme. Zahvalio se svim partnerima koji sudjeluju u tom projektu zahvaljujem općinama koje su  domaćini natjecateljima, sportskom ribolovnom savezu koji nam je povjerio sam čin otvaranja, županu i Međimurskoj županiji na suradnji i siguran sam da je ovo jedna od stvari koja će pomoći u daljnjoj promociji Međimurja i njegovom razvoju.-

Načelnik općine Selnice Ervin Vičević rekao je da su dojmovi nakon prvog održanog natjecanja na ribolovnoj stazi Selnica više nego dobri. Iako se uložilo u samu stazi više od sto tisuća kuna, ta destinacija ostaje trajno svim generacijama, a kako je u tijeku izrada glavnog projekta za kamp za godinu – dvije on bi mogao  pružiti ne samo ovaj sportski već i ovaj drugi dio turističke ponude na toj destinaciji.  Zadovoljni smo što smo dio tog projekta.

Načelnik općine Podturen Perica Hajdarović naglasio je da  su i oni izuzetno zadovoljni što su uključeni u taj projekt. U uređenje same staze uloženo je osamdeset tisuća kuna, i drago nam je što će ta staza ostati i budućim naraštajima, te će se na njoj moći odvijati razna natjecanja te se zahvalio ribolovnom savezu što su im omogućili da se uključe u taj projekt.

Župan Matija Posavec istaknuo je da su iz županije za glavnog operativca za taj projekt postavili njegovog zamjenika Josipa Griveca, i želi čestitati cijeloj ekipi na čelu s gospodinom Pfeiferom koji su se potrudili organizirati svjetsko prvenstvo, što nije nimalo lako.

– Ova organizacija nosi tri osnovne poruke. Prva je da će na lokacijama gdje će se održavati Svjetsko prvenstvo biti uređeni ribnjaci koji će služiti daljnjim budućim generacijama te će se tradicija ribolova u Međimurju moći nastaviti i dalje. Mi ćemo to financijski podržati i to je ta druga poruka jer to ima velike koristi i za turizam i gospodarstvo. Prisjetio se  ulaganja u rukometno prvenstvo u Varaždinu kada je uloženo nekih 200.000, 00 kuna, a prema službenim podacima Ministarstva za turizam kroz smještajne kapacitete, boravak ljudi u Međimurju donijelo benefit od nekih pet milijuna kuna.

Treća poruka je jedno novo iskustvo koje donosi organizacija jednog tako velikog i zahtjevnog natjecanja, a ujedno smo i pokazali da kao jedna od manjih županija možemo uhvatiti sa svim izazovima oko  organizacije jednog takvog sportskog spektakla.-

Pozvao je  sve naše sugrađane, goste iz susjednih zemalja da dođu na taj sportski spektakl te najavio popisivanje sporazuma sa Sportskim ribolovnim savezom o dodjeli 200.000, 00  kuna. To je dio na koji se Županija obvezuje, te će pokušati posredovati u  još nekim donacijama od javnih poduzeća.

Nakon potpisanog sporazuma i završene konferencije za medije gradonačelnik Dražen Srpak sve sudionike konferencije pozvao je na degustaciju šparoga u OPG Vuri.

(tekst i foto  Zlatko Rihtarec)