U Svetom Martinu na Muri održava se 24. jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova

Hrvatska mreža zdravih gradova jedna je od najstarijih nevladinih udruga u Republici Hrvatskoj. Ideja „zdravih gradova“ krenula je od Svjetske zdravstvene organizacije 1986. godine, a Zagreb je 1987. bio 11. europski grad koji je pristupio toj mreži. „Nakon Zagreba velik se broj gradova okupio oko te ideje i čim se stvorila prilika da imamo svoju državu mi smo se registrirali kao Hrvatska mreža zdravih gradova, a kasnije su nam se pridružile i županije.“, početaka se na 24. jesenskom poslovnom sastanku u Termama Sveti Martin prisjetila prof. dr. sc. Selma Šogorić, predsjednica HMZG-a te posebno naglasila kako se tu ne radi samo o sustavu zdravstva, već o intersektorskom pristupu unutar kojeg se prvenstveno nastoje baviti sprječavanjem bolesti, odnosno promicanjem zdravlja. „Danas razgovaramo o strategiji za sljedećih deset godina. Naša karakteristika je da strateški planiramo i imamo viziju gdje želimo biti. Danas nije problem izjednačiti nejednakosti u zdravlju ako dobro i sustavno na tome radimo – treba razvijati stav da je svaki čovjek važan i da su ljudi u središtu našeg interesa.“, zaključila je predsjednica Šogorić.

Međimurska županija priključila se Hrvatskoj mreži „Zdravih gradova“ odnosno projektu „Zdrava županija“ 2004. godine, kada je formiran Županijski multisektorski tim sastavljen od stručnjaka iz područja zdravstva i socijalne zaštite, nevladinog sektora, medija te predstavnika političke i izvršne vlasti. Zajedno sa stanovnicima Međimurske županije konsenzusom je odabrano 5 javno zdravstvenih prioriteta: rak dojke, koronarna srčana bolest, moždani udar, prekomjerno pijenje i pušenje u mladih te nedovoljna tjelesna aktivnost. Uz „Županijsku sliku zdravlja i prioritete u očuvanju zdravlja stanovništva Međimurske županije“, još 2004. godine izrađen je „Strateški okvir županijskog plana za zdravlje“. Tim za zdravlje Međimurske županije jedno je od najaktivnijih tijela županije u čiji je rad, s članovima proširenih timova, uključeno gotovo 60 osoba. Potvrdila je to i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, ujedno i moderatorica 24. jesenskog poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova koji se od četvrtka, 24. listopada do subote, 26. listopada 2019. godine održava u Termama Sveti Martin.

„Ponosimo se našim stručnjacima koji zdušno i kvalitetno rade na promociji zdravlja. Hvala vam što svoje iskustvo i znanje, a naročito slobodno vrijeme darujete za opće dobro, odnosno za promoviranje zdravlja svih stanovnika Međimurja.“, poručio je zamjenik župana Josip Grivec.

Pozdravne riječi sudionicima su uputili i načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec te
Voditelj odsjeka za društvene poslove Grada Čakovca Igor Mesarić.

Brojni su domaći stručnjaci iz raznih područja održali predavanje, a među njima i djelatnice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, liječnice Renata Kutnjak Kiš i Diana Uvodić Đurić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar, ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec, ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinšćak, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec, viša stručna suradnica za međunarodne projekte Međimurske županije Valentina Biševac i mnogi drugi.

UO za poslove župana