U susret izborima – gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak

Na listi Hrvatske demokratske zajednice, nalazi se i ime uspješnog gradonačelnika Grada Mursko Središće, te saborskog zastupnika Dražena Srpaka.

„ Djela, a ne riječi“, – često će reći Dražen Srpak.

U posljednjih nekoliko godina na području grada Mursko Središće završeni su, odobreni ili su u provedbi projekti iz EU fondova u iznosu od 375 milijuna kuna, te se navedena financijska sredstva najvećim djelom odnose na projekt PRŠI i na Aglomeraciju Mursko Središće, a isti obuhvaćaju područje Grada Mursko Središće te područje okolnih općina. Grad je infrastrukturalno na zavidnom nivou. Obnovili smo svoj hram kulture CZK Rudar, sanirano je odlagalište smeća Hrastinka, izgradili smo novi dječji vrtić, a uskoro selimo i s gradskom upravom u prostore stare škole, čime će javna uprava dobiti sadašnje prostore gradske uprave. Uređuju se ulice, uređuju se nogostupi, postavlja se javna rasvjeta, uređena je šetnica uz rijeku Muru, jedna od ljepših šetnica u Republici Hrvatskoj. Zvonik svete Barbare daje posebnu čar, kao i kapela svetog Josipa Radnika kraj Gospodarske zone. GZ „Brezje“ je također uređena, rasprodane su sve čestice, a ostvareni su i prostorno planski preduvjeti za širenje zone prema istoku, ističe Srpak.

Uređuje se i sportska infrastruktura, uskoro će nogometni stadion „Rudar“ dobiti tribine, izgrađen je ribički dom, a uskoro i planinarski. Uređeni su i svi društveni domovi u pripadajućim naseljima. Otvoreni su razni uredi državne uprave, dobili smo ispostavu hitne pomoći i postali smo „Grad prijatelj djece“. Tu je i spomenuti projekt aglomeracije s pročistačem otpadnih voda koji vrijedi 253 milijuna kuna i projekt širokopojasnog interneta koji vrijedi 60 milijuna kuna. Za naglasiti su i brojne demografske mjere, poput sufinanciranja dječjeg vrtića u iznosu od 60% i naknade u iznosu od 2.500,00 kuna za prvo dijete, te 5.000,00 kn za drugo. Dodjeljuju se poticaji u iznosu od 10.000,00 kn i 15.000,00 kn za kupnju prve nekretnine i poticaji za rušenje i uređenje starih kuća na području grada Mursko Središće u iznosu od 10.000,00 i 15.000,00 kuna. Odobreni su projekti prekogranične suradnje koji će Mursko Središće jače pozicionirati na turističkoj karti regije. Planiramo uređenje Spomen doma rudarstva i Spomen park naftaštva. Otkupljeno je komunalno poduzeće i svakodnevno podižemo ekološki standard. A to je samo najvažnije u posljednjih nekoliko godina“,- gotovo u dahu pobrojao je D.Srpak.

Sve ovo  nikako ne bi bilo moguće bez pomoći državne vlasti. A tu je velika uloga Hrvatske demokratske zajednice:

„Najveći dio projekata i financija došao je u Mursko Središće, ali i čitavo Međimurje upravo u mandatu ove Vlade. Ponosna i suverena Hrvatska nije Hrvatska koja je isključiva, već Hrvatska koja je uključiva, na ponos svih svojih građana. Učinkovita država znači i lakše poslovanje svih jedinica lokalne samouprave i svih pravnih subjekata. Zahvaljujući učinkovitoj državi moguće je brže i efikasnije aplicirati na sredstva, kako iz europskih fondova, tako i nacionalnih. Da bi država bila učinkovita, potrebno je jako gospodarstvo, a brojne su mjere pomoći poduzetnicima i malim obrtnicima omogućili stvaranje brojnih novih radnih mjesta, pojašnjava Srpak. Na iste se programske smjernice veže i smanjenje poreza. Unatoč krizama koje su pogađale Hrvatsku u mandatu ove Vlade, uspjeli su porezno rasteretiti građane, a u sljedećem mandatu nastavit će u tom smjeru. Ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, znanost i industriju temelj je jake države, a upravo su to važne točke programa HDZ-a. Vlada nudi i ravnomjerni razvoj svih krajeva. Kao jedinica lokalne samouprave, moramo istaknuti da je upravo ova Vlada učinila važne korake prema decentralizaciji Hrvatske i omogućila JLS-ima da raspolažu većim sredstvima i kvalitetnije pridonose razvoju svake sredine. Kriza uzrokovana korona virusom pokazala je važnost samodostatnosti u hrani i energiji i ova Vlada to prepoznaje, kaže D.Srpak, te dodaje:

Poruke koje HDZ šalje biračima su jasne: Hrvatsku i svijet čeka izazovno razdoblje, a HDZ je pokazao kako se brane životi, zdravlje, radna mjesta i ekonomija. Što to preneseno znači za Mursko Središće:

„Nemoguće je ne primijetiti da programske smjernice koje HDZ nudi na razini države, nudimo i pokušavamo sprovesti i mi na razini grada. Grad na ponos svih građana, s efikasnom upravom, jakim gospodarstvom, Grad koji ulaže u obrazovanje  i sve generacije od najmlađih do najstarijih, Grad koji stalno poboljšava zdravstveni i ekološki standard i koji ravnomjerno razvija sva svoja naselja. Konačno, zalažem se i za neradnu nedjelju. Koliko je važno da su ljudi motivirani za kvalitetan posao i da vrijedno rade, toliko je važno i da imaju dan za odmor, dan za obitelj i dan za sebe. Nije uzaludno važnost tog dana prepoznata u gotovo svim kulturama svijeta. Dinamika današnjeg svijeta ne bi trebala biti izgovor za uskraćivanje nedjelje ljudima, zaključio je gradonačelnik Murskog Središća, D.Srpak.