U OPĆINI SELNICA OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA HRVATSKE NEOVISNOSTI

Na današnji dan 1992. neovisnost Hrvatske zajedno su priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji te večeri je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.“

 Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Proslave ove velike i značajne obljetnice održavaju se širom Hrvatske pa je i u Selnici ovaj dan dostojanstveno obilježen. Tako su na spomenik hrvatskim braniteljima koji je svečano otkriven krajem prošle godine, zapalili svijeće i položili cvijeće načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i njegova zamjenica Marija Jagarinec Sić.

 

 (rt, foto OS)

02

03