U najsjevernijem gradu održan sastanak ministra Darka Horvata i slovenskog ministra Zdravka Počivalšeka te gradnačelnika Dražena Srpaka

Prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju prometnicom DC 209 kroz centar Murskog Središća prometovalo je do 5 tisuća teretnih vozila, što je predstavljalo optimalnu količinu prometa koju je ova prometnica mogla „progutati“. Nakon pristupanja u EU promet teretnih vozila višestruko se povećao te je brojka na mjesečnoj bazi dosegla razinu od čak 18 tisuća teretnih vozila koja prometuju centrom grada, cijelom glavnom prometnicom i svim naseljima do Grada Čakovca, stvarajući pritom probleme ljudima koji žive na tom području.

Na tu je temu, uhrvatskom najsjevernijem gradu, danas je održan radni sastanak s ciljem rasprave oko projekta izgradnje zaobilaznice i novog mosta preko rijeke Mure i dogovora oko točke spajanja. Radnom sastanku prisustvovali su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek sa suradnicima te gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Kristijan Antolović.

Snažna podrška ministra Horvata u realizaciji ovog projekta, važnog i za Hrvatsku i za Sloveniju

Zamolba kolegi Počivalšeku za pomoć oko dinamike određivanja točke spajanja koja je nužno potrebna da bi se počelo s izradom projektne dokumentacije novog mosta koji će povezivati Sloveniju i Hrvatsku uključivo i novu zaobilaznicu koja će promet izmjestiti iz centra grada Mursko Središće i spustiti promet na rotor u gradu Čakovcu i samim time približiti ga autocesti. Taj prometno infrastrukturni projekt je i za Hrvatsku i za Sloveniju vrlo bitna poveznica dviju autocesta i mislim da će u tom trenutku kad se zaobilaznica napravi i kad se te dvije autoceste povežu biti jako malo prilike da prijevoznici negoduju oko svega što ih kao realni problem čeka kada prolaze centrom grada Mursko Središće.“ – istaknuo je ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Suradnja dviju država ima iznimno dobre gospodarske temelje

 

Ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije naveo je: „Srdačno se zahvaljujem ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu na pozivu na sastanak u najsjeverniji grad te gradonačelniku Draženu Srpaku na domaćinstvu i zaista želim iskoristiti svaku situaciju za dobru buduću suradnju između dviju susjednih država – Slovenije i Hrvatske koje imaju dobre gospodarske temelje. Svakako nam je važno omogućiti slovenskim i hrvatskim turistima lakše prometovanje te ćemo u tom smjeru pokušati djelovati u okviru naše ingerencije.“

Lakše i brže prometovanje za građane i prijevoznike

Od srca se zahvaljujem ministru Horvatu što je organizirao radni sastanak u najsjevernijem gradu i također ministru Počivalšeku što se istom rado odazvao i što je pokazao razumijevanje za ovaj naš problem teretnog prometa. Vjerujem da ćemo taj korak dalje učiniti vrlo brzo, a to je  izrada studije utjecaja na okoliš za čiju izradu je potrebno dogovoriti točku spajanja odnosnoodrediti gdje će se nalaziti novi most. Projekt novog mosta i zaobilaznice je važan, ne samo za grad Mursko Središće, već i za cijelu Sloveniju i Hrvatsku zbog povezivanja dva autoputa čime se omogućava lakše i brže prometovanje.“ – iznio je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Također, na sastanku je ministrima prezentirano Idejno rješenje izgradnje novog mosta i zaobilaznice u kojem je sami projekt detaljno opisan i prikazan.

(tekst: GMS)