U Murskom Središću obilježen Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Na inicijativu Grada Mursko Središće – gradonačelnika Dražena Srpaka danas, 23. kolovoza 2019. godine, u Murskom Središću obilježen je Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Tim povodom gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik župana Općine Lendava Mihael Kasaš, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima „Piramida“ u Murskom Središću za sve nevine žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su u prošlosti vladali na našim prostorima.

Također, dogovor je da će gradonačelnik i načelnici i dalje tradicionalno obilježavati Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i to svake godine u drugoj općini te će se tako druge godine navedeni događaj obilježiti u susjednoj Općini Lendava.

(tekst i foto: GMS)