U Međimurju potvrđen i drugi slučaj osobe zaražene koronavirusom (COVID-19)

Na jutarnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđeno je 418 zaraženih osoba koronavirusom u Hrvatskoj, 16 osoba je ozdravilo i otpušteno je iz bolnice. U Međimurskoj županiji potvrđene su  2 pozitivne osobe na COVID 19.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je: „Jednako kao i u ponedjeljak vam ne smijemo otkrivati identitet zaražene osobe. Međutim, ono što ću vam potvrditi je da osoba radi u javnom sektoru, u sustavu kontrole i nadzora državne granice, a najvjerojatnije se zarazila prilikom obavljanja svog posla. Do 17.03. 2020. godine je osoba radila. U samoizolaciji je od 18.3.,  hospitalizirana je u nedjelju 22.03. te je i dalje u bolnici. Za tu osobu rađena su dva nalaza, jedan je bio negativan, a drugi pozitivan. Nadležna epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije provodi sve potrebne radnje oko obuhvata svih kontakata.“ te je još jednom apelirao na javnost. „Svi moramo biti na iznimnom oprezu. Svi mi smo u novom režimu života. Upućujem apel svima da se drže mjera samoizolacije, poštuju higijenske navike i suzdržavaju se od javnog okupljanja.

Unatrag nekoliko dana u Međimurju su potvrđene dvije osobe koje su zaražene koronavirusom (COVID 19), a specijalist epidemiolog ZZJZMŽ Višnja Smilović objasnila je:Prvi i drugi slučaj nisu epidemiološki povezani, u tijeku je obrada svih kontakata koje su bile u kontaktu sa osobom za  koju je danas potvrđeno da je pozitivna na COVID 19.  Molim javnost da sve osobe koje su pod epidemiološkim nadzorom – u samoizolaciji ili su kontakti da nam daju istinite i pravovremene informacije kako bismo mogli što prije obuhvatiti sve osobe koje su bile u mogućem kontaktu te spriječiti daljnje širenje bolesti. “  Dr. Smilović kazala je da je u Međimurju trenutno 1885 osoba oboljelo od gripe, no posljednjih pet tjedana broj oboljelih je u stalnom padu.

Za osobu koja je danas potvrđena da je pozitivna na COVID 19 ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je: „Pacijent je razvio simptome upale pluća radi čega je po protokolu retestiran, nije na respiratoru i poduzima se aktivno liječenje. Drugi pacijent je također u potpunoj izolaciji te je dobrog općeg stanja. Pohvaljujem voditeljicu Odjela za infektologiju ŽBČ dr. Tanju Potočnik Hunjadi koja je vrlo brzo prepoznala simptome i uputila drugo zaraženu osobu na retestiranje.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.Marina Payerl – Pal  pohvalila je rad stručnog Stožera te je napomenula: „Iz dosadašnjeg tijeka pojave koronavirusa u Hrvatskoj, odluke koje je donosio krizni Stožer su uspješne. Usprkos očekivanju da se COVID 19 proširi, on se dalje kontrolirano širi što pokazuje unatrag par dana broj novootkrivenih bolesnika u Hrvatskoj. Za razliku od ostalih zemalja koje nisu uvodile mjere kontaktne izolacije te je tamo broj oboljelih eksponencijalno porastao.

U Međimurju se uvode posebni liječnički timovi!

Tijekom dana, s ciljem  daljnje prevencije, bit će uvedena nova organizacija u radu izdvojenih COVID ambulanti o čemu će više informacija biti tijekom sutrašnjeg dana.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako Stožer u dnevno  komunicira sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske te da je od strane Stožera MŽ upućena molba za dodatna pojašnjenja vezana za tvrtke koje imaju veći broj zaposlenika, a što se tiče Propusnica za građane, one se izdaju elektronskim putem u svim gradovima i općinama ovisno o mjestu prebivališta tražitelja.

Apelirano je na sve građane, posebno aktivne na društvenim mrežama da je od presudne važnosti ne širiti neprovjerene i lažne informacije koje dodatno otežavaju rad službama, ali su i kazneno djelo.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

UO za poslove župana

Morana Kiš