U Međimurju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Svetom misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu započelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Nakon mise, koju je predvodio fra Josip Župan, slijedio je mimohod te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima. 5. kolovoza velik je dan za Hrvatsku kada se prisjećamo naših sugrađana koji su se hrabro borili u Domovinskom ratu. Obilježavanje ovih slavnih trenutaka hrvatske povijesti u spomen su na sjećanje i žrtvu koju su dali svi branitelji, posebno 78 Međimuraca koji se nikad nisu vratili svojim kućama.

 

Brigadir Alan Srpak, sudionik vojno – redarstvene akcije “Oluja”, podsjetio je prisutne na značaj 5. kolovoza: “Akcija Oluja bila je prekretnica Domovinskog rata i  časna pobjeda za pravedan cilj. Stoga Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja možemo s ponosom slaviti.”

 

Počast herojima iskazali predstavnici Županije, Gradova i Općina te Zrinske garde, braniteljskih udruga, PU međimurske, Hrvatske vojske kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Ovo je jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti, to je naš dan slobode, a ovdje smo da iskažemo poštovanje svim sudionicima vojno – redarstvene operacije “Oluja”, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima”, dodao je predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat. Nakon prigodnih govora prisutni su se okupili u zajedničkoj molitvi s nadom kako nikada neće biti zaboravljena “Oluja”, akcija kojom je početkom kolovoza 1995. godine tijekom 84 sata oslobođeno oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. (m)