U Lendavi obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

Dvadeseto su stoljeće osim najvećeg tehnološkog napretka u ljudskoj povijesti nažalost obilježili i surovi totalitarni režimi. Kako bi se odala počast svim nevinim žrtvama utvrđen je dan sjećanja Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Na inicijativu Grada Mursko Središe i gradonačelnika Dražena Srpaka, taj su dan zajednički počeli obilježavati i Mursko Središće i susjedne općine Vratišinec, Podturen, Selnica i Sveti Martin na Muri te Občina Lendava iz susjedne Slovenije. Nakon što je godine 2019. Dan sjećanja obilježen u Murskom Središću, a godine 2020. je obilježen u Općini Selnica, danas, 23. kolovoza 2021. godine svećano je obilježen u Občini Lendava.

Vijence su položili župan Občine Lendava, Janez Magyar, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Selnica, Ervin Vičević, veleposlanica Generalnog veleposlanstva u Lendavi, dr. Anita Czikó, predsjednica Mađarske samoupravne narodne zajednice občine Lendava, Judita Törnar Vida, direktor Centra židovske kulturne djedovine Sinagoga Maribor, dr. Boris Hajdinjak i predsjednik društva preživjelih logoraša, Jože Vidič. Sljedećih godina će se nastaviti sa zajedničkim obilježavanjem, svake godine u jednoj od općina.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

(GMS, fotografije: Občina Lendava)