U Hrvatskoj svako dijete mora imati osigurano besplatno mjesto u vrtiću i jaslicama!

Vrtići trebaju produljiti radno vrijeme do 22 sata i osigurati kapacitete za brigu o djeci koja se razbole, a uz to Republika se zalaže i za priuštivo stanovanje mladih obitelji kroz davanje stanova u javni najam te ukidanje PDV-a na prvu nekretninu

U Hrvatskoj je lani rođeno 32.047 djece, što je najmanji broj od kada postoje statistička mjerenja. Sramotno je da vladajući po pitanju populacijske politike ne rade ništa, kako na lokalnoj tako ni na državnoj razini. Ljudski kapital najmoćniji je kapital koji jedna država može imati i potrebno je u njega ulagati sve napore i resurse, posebice kad Hrvatskoj prijeti nepovratna demografska katastrofa. Svake godine u Hrvatskoj velik broj građana ne uspijeva dobiti mjesto u vrtiću za svoje dijete, pa su prisiljeni plaćati ionako skupe privatne vrtiće koji će im od jeseni, zbog najavljenog poskupljenja cijena, postati još nedostižniji.

“Stranka Republika ima snažan program i konkretna rješenja koja se tiču populacijske politike. Zalažemo se za to da svako dijete mora imati osigurano besplatno mjesto u vrtiću ili jaslicama, što trebaju osigurati država I lokalna samouprava kroz zajedničku suradnju. Također smatramo da vrtići trebaju produljiti radno vrijeme do 22 sata kako bi se čim više omogućilo roditeljima balansiranje između privatnog i poslovnog života. Dječji vrtići i jaslice moraju osigurati kapacitete i za njegu djece koja se razbole, a čiji su roditelji zaposleni”, pojasnio je mjere stranke Republika njen predsjednik Damir Vanđelić.

Osim besplatnih jaslica i vrtića, Stranka Republika snažno se zalaže za priuštivo stanovanje za mlade obitelji kroz davanje stanova u javni najam, ukidanje PDV-a na prvu nekretninu te značajno povećanje dječjeg doplatka uz ukidanje cenzusa.

Dolaskom na vlast stranka Republika borit će se i za provođenje niza drugih populacijskih mjera kojima je cilj maksimalno pomoći mladim obiteljima i olakšati im zasnivanje obitelji.

“Stranka Republika zalagat će se i za povećanje iznosa za opremu novorođenog djeteta, osiguranje pune plaće bez limita za vrijeme roditeljskog dopusta, očinski dopust u trajanju od minimalno 30 dana u prvoj godini djetetova života, plaćeni dopust roditelja malodobnog djeteta od 30 dana godišnje, pravo na rad od kuće u polovici radnog vremena za roditelje, subvenciju čuvaonica za djecu u sklopu privatnih kompanija te subvenciju troškova do 50 posto za cjeloživotno obrazovanje roditelja (specijalistički studiji, doktorati)”, poručila je članica predsjedništva Republike Valentina Pavlović Vinogradac.

Stranka Republika