U Čakovec stiglo vrijedno priznanje Europe! Gradu dodijeljena Europska oznaka ELoGE za izvrsnost u upravljanju

Centar za ekspertizu reforme lokalne samouprave Vijeća Europe i Europska udruga za lokalnu demokraciju ALDA dodijelili su Gradu Čakovcu Europsku oznaku izvrsnosti upravljanja u Hrvatskoj (eng. The European Label of Governance Excellence, ELoGE).

Prema izjavama evaluatora, potvrda je to da je Grad Čakovec postigao razinu upravljanja kako je opisuju standardi Vijeća Europe, a koji između ostalog uključuju izvrsnost temeljenu na otvorenosti prema građanima i kvalitetnom upravljanju javnim financijama. Osim ocjenjivanja iz 12 područja upravljanja provedeno je i anketno istraživanje u kojem je bilo obavezno sudjelovanje svih vijećnika Gradskog vijeća, svih gradskih službenika i stanovnika Grada Čakovca.

„Ovu nagradu dodijelile su nam europske institucije prepoznajući sve ono što Grad Čakovec radi kako bi lokalno upravljanje približio, pojednostavio i u konačnici podredio našim sugrađanima. Moram istaknuti ipak kako me posebno veseli činjenica da su za ovu nagradu ujedno zaslužne Čakovčanke i Čakovčani, jer njihov glas i pozitivan stav u anketi dokaz su da radimo dobro te da shvaćaju da podizanje standarda i pružanje dodatnih usluga kojima težimo, nisu samo deklarativni. Njihovo samo sudjelovanje u anketi koja nam daje smjernice za dalje, ali i njihov svakodnevni kontakt i dijalog, u ovoj su nam nagradi i priznanju najbitniji, dakako ne umanjujući pritom činjenicu da je ovo jedno od najvažnijih priznanja sa zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje postavljenih od strane Vijeća Europe“, istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zahvalila svima koji su zaslužni za dobivanje ove nagrade te naglasila kako želi da Čakovčani budu ponosni što nas se svrstava u sam vrh Europe, što apsolutno zaslužujemo, bez skromnosti. Pritom je najavila kako je do kraja godine u pripremi nekoliko projekata koji će smanjiti birokratsku barijeru i sugrađanima olakšati razmjenu podataka i informacija.

Predsjednik Upravnog odbora ALDA-e Oriano Otočan je na svečanosti, kojoj je nazočio i sjevernomakedonski ministar lokalne samouprave Risto Penov, naglasio: „Kandidatura za oznaku izvrsnosti i sudjelovanje u procesu vrednovanja pokazatelj je hrabrosti i odlučnosti lokalne samouprave da sagleda svoju poziciju u odnosu na obaveze koje ima i u odnosu na građane. Osim što su gradovi morali dokazati dobro upravljanje kroz 12 načela, u valorizaciji su sudjelovali i građani, a hrvatski su evaluatori pokazali priličnu strogost u ocjenjivanju.“ Generalna tajnica ALDA-e Antonella Valmorbida je podsjetila da ALDA surađuje sa 250 partnerskih organizacija u 42 države Balkana, istočne Europe, Mediterana i Europske unije, dodajući: „Suradnju s lokalnim vlastima karakteriziraju projekti aktivnog građanstva jer lokalna demokracija je obilježena upravo suradnjom s građanima.“

Spomenimo kako je cilj projekta oznake izvrsnosti u lokalnom upravljanju podržati općine, gradove i županije u podizanju vlastitih standarda i pružanju usluga, a činjenica da je svega 20 gradova iz cijele Europe dobilo ovakvo priznanje, najbolje govori o njegovoj vrijednosti.

 

Grad Čakovec