U Čakovcu održana javna tribina povodom 27. godišnjice VRO “Bljesak”

 U multimedijalnoj dvorani Muzeja  Međimurja u Čakovcu  koji djeluje unutar kompleksa Starog grada Zrinskih Udruga veterana 34. Inženjerijske bojne – Čakovec organizirala je  javnu tribinu na temu Vojno redarstvena operacija „Bljesak“.

Moderator tribine bio je Dragutin Remenar, predsjednik Udruge veterana 34. Inženjerijske bojne i sam učesnik operacije „Bljesak“, koji je održao i uvodno predavanje.

Ciljana skupina tribine bili su učenici završnih razreda gimnazije Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec koji su nazočili sa svojim profesoricama povijesti, g-đom Marijom Borko i g-đom Katarinom Vinković. Zbog velikog odaziva trIbina je održana u dva termina.

Na tribini,  povijesne činjenice o Domovinskom ratu prezentirali su  neposredni sudionici VRO ¨Bljesak¨ uz interaktivno sudjelovanje svih sudionika tribine.

Tijekom rasprave kod  učesnika su se vidljivo nakupile emocije koje su bile  izraz ponosa i poštovanja prema učesnicima ove dobro isplanirane i briljantno izvedene operacije. Težište tribine bilo je između ostalog i na učešću 34. Inženjerijske bojne, jedine postrojbe OS RH iz sjevernog dijela Hrvatske koja je učestvovala u operaciji.

Tribini su se odazvali i g-đa Sanja Jakopec iz Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici Županije Međimurske, Udruge „Puma“ iz Varaždina, Veteran,HVIDRA Jug Čakovec, Udruga veterana i dobrovoljaca domovinskog rata, HVIDRA Čakovec, Policijske uprave Međimurske, Muzeja Međimurja i drugi.

Ključni zaključci tribine su da je potrebno organizirati i provoditi što više ovakvih događanja vezanih za Domovinski rat sa učenicima srednjih i osnovnih škola obzirom da se ova tematika relativno malo obrađuje po trenutnim nastavnim planovima i programima škola, a sa druge strane se ovakvim aktivnostima članovi braniteljskih udruga uključuju u život i rad zajednice u kojoj žive.

DR