U Bruxellesu o slobodi medija, jačanju zdravstvene suradnje i uspostavi Agencije EU-a za azil

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se od 10. do 11. studenoga 2021. održati u Bruxellesu. Na dnevnom redu sjednice nalaze se rasprave o jačanju demokracije te slobode i pluralizma medija u EU-u, ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju te Agenciji EU-a za azil.

Jačanje slobode medija – prijedlozi mjera za suzbijanje SLAPP tužbi

Zastupnici će na raspravi u srijedu iznijeti niz prijedloga za suprotstavljanje prijetnji koju tzv. SLAPP tužbe (strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja) predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo. SLAPP tužbe postale su sve raširenija praksa, što dokazuju brojni slučajevi diljem Unije.

Jačanje zdravstvene solidarnosti i suradnje

U četvrtak će se glasovati i raspravljati o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Očekuje se da će zastupnici podržati promicanje zdravstvene solidarnosti smanjivanjem zdravstvenih nejednakosti između država članica i unutar njih, zatim jačanje operativne koordinacije na europskoj razini, osiguravanje europske opskrbe zdravstvenim proizvodima i uspostavu uključivog upravljanja zdravljem.

Transparentnost poreza na dobit

U srijedu će se na plenarnom zasjedanju raspravljati o novom zakonu koji obvezuje multinacionalne tvrtke da javno deklariraju kolike poreze plaćaju u svakoj državi članici EU-a (tzv. javno izvješćivanje po zemljama). Glasovanje je previđeno za četvrtak.

Obraćanje visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, zaključci Europskog vijeća, izvješće o europskim političkim strankama

Plenarna sjednica u srijedu će započeti obraćanjem Filippa Grandija, visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, nakon čega će uslijediti rasprava o glavnim temama posljednjeg sastanka na vrhu Europskog vijeća: odgovoru EU-a na zdravstvene krize, vladavini prava u Poljskoj, cijenama energenata, migracijama i trgovini. Uz to, Parlament bi u četvrtak trebao usvojiti preporuke za jačanje europske demokracije – prijedlozi uključuju zahtjev za transparentnijim donacijama te uskraćivanjem sredstava strankama koje ne djeluju u skladu s vrijednostima EU-a.

Osnivanje Agencije EU-a za azil

Zastupnici bi u četvrtak trebali dati zeleno svjetlo za osnivanje Agencije EU-a za azil. Bivši Europski potporni ured za azil (EASO) bit će transformiran u punopravnu agenciju i imat će veće ovlasti za organiziranje suradnje među državama članicama. (rt)