Tušek nakon afere s podmićivanjem vijećnika: “Nije me sram, Šimunić je inicirao sastanak, htio je biti kandidat za župana”

Nakon što je u javnost procurilo kako je HDZ-ov Žarko Tušek nudio nezavisnom vijećniku Oroslavlja Viktoru Šimuniću tajno financiranje predizborne kampanje, Tušek je poručio kako je sve karikirao te se ne boji istrage.

Na početku je kazao kako nije točno da je pokušao kupiti vijećnika.

“S kolegom Šimunićem do tada nisam imao nikakav odnos niti komunikaciju. Prvi put sam ga vidio u tom privatnom društvu. Iskazivao je želju za sastanak sa mnom i on se dogodio u privatnom ambijentu s ljudima koji su mu izgledali kao prijatelji iz Oroslavlja”; rekao je Tušek.

“Karikirao sam”

Istaknuo je kako je cilj sastanka bio diskredirati njega i stranku.

“Šimunić je o svemu obavijestio medije. Taj sastanak je bio opuštenog karaktera, pokušao sam otvoriti temu o razvoju Krapinsko-zagorske županije i kako sam spreman razgovarati sa svakim o mogućoj suradnji. Šimunić je želio biti kandidat za župana”, rekao je Tušek i dodao da je Šimunić inicirao sastanak.

Potvrdio je kako je snimka izašla u medije autentična.

“Nisam mu nudio financiranje plakata. Naravno da se razgovara o podjeli nekih dužnosti ako dođemo u tu poziciju da formiramo političku vlast u županiji. Jasno sam naznačio da karikiram”, kazao je Tušek.

“Ne bojim se istrage”

Rekao je da se čuo s premijerom Plenkovićem i kazao kako uopće nisu razgovarali o njegovom povlačenju s funkcija. 

“Ne bojim se istrage, postoji kaznena odgovornost onoga koji je neovlašteno snimao razgovor”, kazao je Tušek.

Na pitanje je li ga sram, odgovorio je kako ga nije sram ničega te mu je jedino žao svoje obitelji.

Podsjetimo, Šimunić je tvrdio da se s Tušekom i HDZ-ovim gradonačelnikom Oroslavlja, Emilom Gredičakom, našao u Gredičakovoj klijeti kod Oroslavlja 16. siječnja. Na tom mu je sastanku ponuđeno da na lokalne izbore u svibnju izađe na izbore s nezavisnom listom kako bi odnio glasove SDP-u Krapinsko-zagorske županije, a da će mu oni tajno pomogli financirati kampanju, što zakon izričito zabranjuje.

Štoviše, Tušek mu je nudio da bira hoće li neko pročelničko mjesto nakon izbora ili da izabere neku drugu instituciju poput Parka prirode Medvednica ili Centra za prirodu u Zagorju.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)