Tri pitanja vijećnika Marka Strojka na aktualnom satu za gradonačelnika Srpaka

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana u četvrtak 11. ožujka u Centru za kulturu „Rudar“ vijećnik  Marko Strojko postavio je gradonačelniku tri pitanja.

1. Mobilni signal i mobilni Internet, kako stoji, ima li nekih novih informacija koje se tiču naselja Križovec i Peklenica. Znamo da je problem sada kada je bila online nastava, što se tiče i poduzetnika i ovih stvari koje se javljaju, mreža se automatski prebacuje na slovensku i mađarsku mrežu, pa me zanima imate li kakve informacije u vezi repetitora ili pojačanja signala?

 Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio: „ U Križovcu i Peklenici ima signal, samo jako, jako loš. To je moglo biti riješeno prije par godina, međutim s obzirom na nerazumijevanja, ja sam tada odustao od toga i zamolio HT da ne forsira. Sad se pokazalo u vrijeme pandemije koliko je brzi internet i dobar signal važan. Upravo iz tog razloga forsiramo projekt PRŠI, koji smo jedini u Međimurju uspjeli progurati, ne samo za nas, već za cijeli gornji dio Međimurja. Online je osnovna škola, srednja škola, fakulteti, mnogi od doma rade, pa sad ti doma radi kad nemaš Internet. Ima pomoći i to je da se postavi nova antena. Ona bi bila već postavljena, ali su se stalno neke prostorno planske začkoljice događale. Novi stup iz Italije je naručeni. Iz HT je došao neki dan mail da je sve gotovo i da bi do 01.06. nova antena trebala biti postavljena i biti implementirana, što znači da Križovec, Peklenica, Vratišinec, Gornji Kraljevec i prvi dio Središća dobiva puno jači signal, 4G mrežu i onda je ta priča jednom za uvijek riješena.

2. Pitanje vezano uz sigurnost prometa, za najugroženije osobe, starije osobe i za djecu, može li grad što učiniti po tom pitanju

Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je: „Kroz naša vijeća je bilo često prometnih pitanja i prijedloga, sjećam se da je gospodin Pilipović govorio o ulici Marka  Kovača i ležećim policajcima, g. Tekeli je govorio o kružnom toku u ulici Marka Kovača, a mi smo zatim to čuli i nastavili s pričom. Završava se projektiranje rotora u ulici Marka Kovača, čime ćemo dobiti lijepi pregled i ono što smo svi htjeli, a to je zapravo usporavanje prometa, a to je puno bolje rješenje od ležećih policajaca, jer je to prirodni usporivač. U tom smjeru se radi prometni elaborat s kojim ćemo urediti cijelo područje grada. Postavit ćemo dvije kamere, jednu u Martinskoj ulici, a drugu u Štrukovcu iz smjera Čakovca, bilo je prijedloga da se postavi u Frankopanskoj ulici, ali prema mišljenju ŽUC-a i Policije nije potrebno jer je u blizini željeznička pruga pa je to prirodni usporivač. U svim naseljima grada postavit će se vibro trake, uske trake koje dokazano usporavaju promet. Postavit će se pješački prijelazi, njih nekoliko u Martinskoj ulici, u Frankopanskoj, a ako ima potreba po naseljima pozivam predsjednike Mjesnih odbora da se jave v.d. pročelniku da se to implementira u prometni elaborat. Time ćemo zasigurno smanjiti brzinu kretanja. Tri račvanja u Martinskoj ulici; Martinska ulica -Matije Gupca, Martinska ulica – Antuna Mihanovića i kod gđe. Vršić nema niti jedne zebre, a one također usporavaju promet. Radi se na tome i to će ove godine biti napravljeno.

3.  Na našem području ima Regionalni park Mura – Drava, imamo predivne šume, međutim ovo što se sad događa sa smećem, da pojedinci odbacuju. Navodno neke osobe otkupljuju, pa što vrijedi se uzme, što ne se odbacuje i da li možemo učiniti nešto konkretnije po tom pitanju?

 

Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio: „ To je bila tema mnogih naših vijeća, od g. Goričanca koji je upozorava na te probleme i gđe. Vide koja je tražila mišljenje o zabrani sadnje GMO sjemena. Stalno govorimo o tome, molimo, napravili smo sve preduvjete od reciklažnog dvorišta, uvođenje odvoza biootpada, krupnog otpada, zapravo nema što nema. Jedini nedostatak je nemogućnost odlaganja građevinskog otpada u količini većoj od 200 kg svakih 6 mjeseci, ali i to će se riješiti.Nema nikakvog stvarnog razloga da se otpad baca. Puno puta se prstom upire u Rome, ali nije to tako jednostavno. Zadnji slučaj koji je bio, ne Rom je dao Romu da sve odvozi, a nakon toga je slijed događaja takav da što se može prodati se proda, a ostalo se odbaci u prirodu.  Kada se utvrdilo tko je vlasnik smeća dao sam nalog da se kazni ili da podatke o osobi kome je neovlašteno predala smeće. Komunalno redarstvo ima nalog koga god se identificira da je to počinio, tražim da se kažnjava i nema opomena. Uz to pozivam stalno građane i sve ostale da se prijavi. Imali smo veliki broj neuključenih u odvoz otpada, oko 400-tinjak. Sa zamolbama, opomenama smo to većim dijelom riješili.  Nema kuće koja nema smeće i svi moraju biti uključeni u odvoz otpada.“

(GMS, foto: Tin Tomanić, arhiva)