Tomo Medved: Za ovaj san ginuli su najhrabriji hrvatski sinovi

Dragi hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskih branitelja, cijenjeni članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani državljani Republike Hrvatske, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu VRO “Oluja”.

Na današnji dan, prije 25 godina hrvatski narod pokazao je hrabrost, zajedništvo, odlučnost i snagu cijelom svijetu. Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, oslobodili smo petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija i jasno poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Naša zastava na vrhu kninske tvrđave označila je ostvarenje povijesnog sna hrvatskog naroda – slobodnu Hrvatsku.

Za ovaj san ginuli su najhrabriji hrvatski sinovi. Upućujemo molitve 241 poginulom i nestalom hrvatskom branitelju u VRO Oluja i prisjećamo se svih poginulih i nestalih na dugom putu do konačnog mira. Odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, utemeljiteljima hrvatske državnosti, koji su uložili sebe za hrvatski narod i Domovinu.

Oluja je naš zaglavni kamen i vječni podsjetnik svim naraštajima Hrvata da nam slobodna Republika Hrvatska nije dana ni poklonjena, nego krvlju izborena i na ugaslim životima stvorena.

Budimo ponosni i dostojno proslavimo krunu svih naših pobjeda. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga. Njegujmo ga za generacije kojima u nasljeđe ostavljamo slobodnu Domovinu i neka nam ono bude uporište i izvor snage u daljnjem radu.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

(Pavo Jazvić, foto: ilustracija)