TKO NAS ŠIŠA ?

Mursko Središće je lijep i uređen grad. Pod „uređen“ mislimo na njegov izgled, kako javnih površina, tako i privatnih okućnica. Građani kao da se natječu čiji će prostor ispred kuće biti ljepši, uređeniji i originalniji. Za njima ni malo ne zaostaje Grad koji veliku pažnju poklanja izgledu javnih površina, održavanju istih, a kako vidimo i stvaranju novih koje su se u zadnje vrijeme povećale za 3,5 puta.

 

Prije 10 godina Grad je održavao i kosio 46.000 m2 javnih površina, a danas to iznosi 160.000 m2. Netko bi gledajući ove brojke, pomislio da se Mursko Središće proširilo na Sv. Martin i Vratišinec ili da se prije jednostavno dvije trećine javnih površina nije održavalo.

 

Međutim, ako pročitamo jedan od zaključka zadnje sjednice Stručnog kolegija gradonačelnika neke stvari postaju jasnije. U njemu stoji da je održavanje tako velikih površina bilo moguće provesti jer je Grad imao zaposlene radnike kroz program javnih radova za opće dobro korisnika zajamčene minimalne naknade. I tu sada nastaje problem. Ove godine tih je djelatnika upola manje zbog nemogućnosti financiranja istih od strane proračuna Republike Hrvatske pa je Grad financirao 50% njihovih plaća.

Država je zavrnula slavinu, Grad sam to sve ne može plaćati, a tri puta veće površine zahtijevaju održavanje na koje smo navikli.

 

Rješenja za sada nema osim obavijesti da Grad razmatra daljnje definiranje načina provođenja istog nivoa komunalnih usluga kako bi se održao postojeći unaprijeđeni standard održavanja javnih površina. Da li ćemo zarasti u korov ili ne, zavisi od gradskih mogućnosti, a možda su se kosile i površine koje to nisu zahtijevale, samo da bi netko imao što raditi.

 

                                                                           (R. Tomanić)