Tko će na izborima za međimurskog župana morati imati covid-potvrde?

Svi članovi izbornih povjerenstava i biračkih odbora, njih oko 1.900, koji će 28. studenoga provoditi prijevremene izbore za međimurskog župana, morat će imati ili covid-potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli covid ili negativan test.

Isto će vrijediti i za promatrače i za predstavnike medija koji će na izborni dan dolaziti na biračka mjesta.

Na izborima, koji se održavaju jer je bivši župan Matija Posavec u rujnu podnio ostavku, bit će angažirano 26 izbornih povjerenstava te 157 biračkih odbora, ukupno gotovo 1.900 osoba.

O covid potvrdama brinut će predsjednik izbornog tijela ili osoba koju ovlasti.

Pojedinosti oko testiranja još se utvrđuju, na tome rade Županijsko izborno povjerenstvo i županijski Zavod za javno zdravstvo.

Poseban će izazov, zbog njihove brojnosti (1. 570) biti definirati testiranje članova biračkih odbora, no nadležni se nadaju da bi na ruku mogla ići dobra procijepljenost u Međimurskoj županiji što bi se, onda, reflektiralo i u ovom slučaju, ali i mogućnost da političke stranke za članove predlože osobe koje imaju tražene potvrde.

Biračima ista pravila kao i do sada

Covid potvrde neće morati imati birači, no oni će se morati pridržavati uobičajenih epidemioloških mjera, dakle, nositi maske, držati razmak, koristiti dezinficijens, te na biračko mjesto donijeti vlastitu kemijsku olovku, utvrđeno je Tehničkom uputom koju je Državno izborno povjerenstvo donijelo u suradnji sa HZJZ-om.

Kao i na ranijim izborima održanim u doba pandemije, birači se čim kraće trebaju zadržavati u objektu u kojem se nalazi biračko mjesto.

Preporučuje im se i da kroz jutro izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2  i/ili ako imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za covid-19 da se jave telefonom nadležnom liječniku.

Kandidati za župana-županicu su Sandra Herman iz Narodne strane – Reformista, koju podržava i SDP, Darko Zver iz Fokusa, nezavisni Mladen Novak i bivši župan Matija Posavec. HDZ i SDP, dakle, nemaju svoje kandidate.

Na lokalnim izborima u svibnju, Posavec je uvjerljivo, sa 65 posto osvojenih glasova, po treći put izabran za međimurskog župana, no u rujnu je dao ostavku.

(izvor: HINA, https://hr.n1info.com/  foto: ilustracija)