Temeljem pitanja na aktualnom satu GV-a Mursko Središće gradonačelnik Dražen Srpak sazvao Vijeće za prevenciju

 

Na Gradskom vijeću održanom 27. studenog 2023. na aktualnom satu vijećnica Renata Kovačić iznijela je da je njeno dijete bilo napadnuto na putu do škole te je pitala gradonačelnika što se može učiniti po tom pitanju, misleći pritom na to da Grad na neki način djeluje prema službama u čijoj je nadležnosti sigurnost stanovnika, a time naravno i djece.

Gradonačelnik je odgovorio da će žurno sazvati Vijeće za prevenciju jer je to zapravo jedini alat kojim raspolaže Grad Mursko Središće, a i da će kontaktirati policiju u svezi nemilog događaja što je i učinio. Napomenuo je također da je on osobno, a zasigurno i Grad Mursko Središće osobito senzibiliziran prema bilo kojoj vrsti nasilja pa tako i vršnjačkom nasilju. Dokaz tome je što je nakon nemilih događaja prije nekoliko mjeseci u Osnovnoj školi također bilo promptno sazvano Vijeće za prevenciju na kojem je i vijećnica osobno nazočila te su stvari nakon toga u Osnovnoj školi Mursko Središće bolje i kvalitetnije se reagira prema neželjenim događajima. Rečeno, učinjeno. Pa je tako danas održano Vijeće za prevenciju s tri točke dnevnog reda. Prva je bila stanje sigurnosti s naglaskom na to da se i taj nemili događaj analizira. Druga točka bila je problem pasa u romskom naselju u Hlapičini te općenito problemi s neodgovornim vlasnicima pasa, a treća točka bila je razno. Vijeću za prevenciji nazočili su načelnik Policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec sa suradnicom, predstojnica Centra za socijalnu skrb Mursko Središće Jelena Turk Deban, ravnatelj Osnovne škole Elvis Šarić, komunalni redar Drago Belše sa savjetnikom za gospodarstvo i graditeljstvo Josipom Sršanom, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te članovi Vijeća za prevenciju Božena Malekoci Oletić i Zlatko Rihtarec. Bila je pozvana i vijećnica koja je problem istaknula na aktualnom satu Gradskog vijeća međutim nije nazočila sastanku zbog poslovnih obaveza.

Gradonačelnik je zamolio Policiju da upozna članove Vijeća za prevenciju s činjenicama iz spomenutog događaja u okviru onoga što je utvrđeno kriminalističkom istragom obzirom što se radi uz to o maloljetnoj osobi te se potom načelnik Policijske postaje Mursko Središće očitovao da u spomenutom događaju nisu nađene nikakve činjenice i elementi bilo krivičnih ili prekršajnih osnova te se taj događaj smatra glede bilo kakvih daljnjih aktivnosti završen.

Također se analiziralo stanje u Osnovnoj školi Mursko Središće za koje je ravnatelj naglasio da je prihvatljivo dobro, da je škola izrekla opomene onima koji su činili bilo kakve nepodopštine ali da se radi uglavnom o istim učenicima.

Predstojnica Centra za socijalnu skrb Mursko Središće naglasila je da Centar surađuje i sa školom i s Policijom oko raznih događaja to jest devijacija u ponašanju. I ona i ravnatelj Osnovne škole ponovno su upozorili na nedostatak mjesta za smještaj djece s problematičnim ponašanjem u institucije koje se bave tim problemom.

Sljedeća točka bila je analiza mogućnosti rješavanja problema s romskim psima u naselju Hlapičina, a koji napadaju prolaznike, bicikliste te izazivaju problem za lokalno stanovništvo. Gradonačelnik je Odjelu za komunalne poslove naložio da se organizira sastanak s predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine, s predsjednikom Mjesnog odbora Hlapičina te predstavnikom romskom naselja u Hlapičini i taj sastanak će se uskoro održati. Na njemu će vlasnicima romskih pasa biti predloženo da Grad financira čipiranje, cijepljenje te sterilizaciju, a moguće i njihovo zbrinjavanje u Azil ako ih ne žele te se nadamo da će se naći zajednički jezik i problem riješiti. Također se pozivaju i ostali vlasnici pasa na području grada Mursko Središće da se skrbe o njima, a naročito da poštuju odredbe iz Pravilnika o držanju kućnih ljubimaca te da vode brigu da psi bez povodca ne smiju biti u urbanom djelu grada, a isto tako da su dužni iza svojih ljubimaca pokupiti fekalije.

Pod točkom razno gradonačelnik je upozorio policiju da je na aktualnom satu Gradskog vijeća jedno od pitanja bilo što policija poduzima ili će poduzeti da se spriječi divljanje po cesti i šetnici za neregistrirane motokros motore te quadove, a naravno da se očekuje da policija djeluje prema vozačima motornih vozila koji ne poštuju propisane brzine vožnje niti približno, a niti pak poštuju crvena svijetla na semaforima. Policija je istaknula da i oni bilježe oko 15% više prometnih prekršaja nego prošle godine, da za problem znaju te da će ga pokušati riješiti dodatnim aktivnostima.

(GMS)