Svečano obilježena 28. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću

Mještani Murskog Središća i okolnih naselja 28.lipnja 1991. godine spriječili su potencijalnu katastrofu koja je mogla zadesiti naš kraj, na način da su vlastitim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju. Kako su i mnogi danas rekli „Bili su to  dani ponosa i slave“.

Prigodna svečanost 28. lipnja 2019. godine započela je u 17,00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče u Poljskoj ulici u Murskom Središću, koju su 2001. godine podigli Grad Mursko Središće i  Udruga veterana domovinskog rata Međimurske županije-Ogranak Mursko Središće.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Goran Mihalić,  zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predstavnik Grada Lenti Josef Hera, predstavnik Općine Lendava Ivan Koncut, gradonačelnik grada Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, načelnici susjednih općina,  predstavnici javnih poduzeća, gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, predstavnici Udruga te župnik Tomislav Antekolović .

„Pamti se što je bilo ispred tenkova, a to smo svi mi koji smo bili dovoljno odlučni i hrabri da i na taj način pokažemo koliko volimo svoj kraj i svoju zemlju, ako i mještani okolnih naselja koji su došli da zaustave tu kolonu tenkova koja se kretala prema Sloveniji. „ istaknuo je tadašnji zapovjednik Policijske postaje Mursko Središće Zvonimir Rihtarec.

Gradonačelnik Dražen Srpak u svom je govoru istaknuo „Velika zahvala mora ići svima njima koji su stali pred tenkove. Moramo se svake godine prisjećati jer narod koji ne cijeni svoju prošlost nema ni budućnosti. Danas je  srce svakog građanina ponosno jer je i tada bilo vrijeme velikih emocija, vrijeme ponosa i slave.“

„U ime građana općine Lendava zahvaljujem se građanima Murskog Središća što su pomogli nama preko Mure da se nije desila neka teška nesreća“ – istaknuo je predstavnik Općine Lendava Ivan Koncut.

Zamjenik župana Josip Grivec „Taj događaj najavio je neviđenu hrabrost , veliko srce i ljubav prema Domovini, što su dokazali ljudi koji su goloruki stali pred te velike grdosije. Treba skinuti  kapu  čestitati svima onima koji su pokazali tu hrabrost.“

„Čestitam vam na smjelosti, požrtvovnosti, kojom ste se upisali u povijest stvaranja samostalne, suverene i moderne Republike Hrvatske. Stojeći danas ovdje, u najsjevernijem hrvatskom gradu teško je u današnjim okolnosti zamisliti odlučnost i jedinstvo građana Murskog Središća i okolnih naselja koji su na današnji dan prije 28 godina ne naoružani, velikim srcem i nešto malo oružja stali i zaustavili, ne samo stali nego i zaustavili veliku kolonu tenkova. – istaknuo je u svom govoru izaslanik Potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, Zdravko Jakop.

Svečani mimohod od mjesta Spomen ploče do spomenika braniteljima „Piramide“, predvodila je gradska limena glazba Mursko Središće, Počasni zdrug Međimurske županije, predstavnici Udruge branitelja iz Domovinskog rata – ogranak Mursko Središće, Zrinska garda Čakovec, Rudarski zbor, mažoretkinje, društvo žena Mursko Središće.

Kod spomen ploče i spomenika braniteljima „Piramida“ položeni su vijenci i zapaljen su svijeće za sve poginule i nestale branitelje. Molitvu je predvodio župnik Tomislav Antekolović.

(tekst i foto: GMS)