Svađa na ljevici: SDP potvrdio koaliciju tek s HSS-om, stigao furiozan odgovor bivšeg istaknutog člana

“Zajednički izlazak na izbore je jedini način da zaustavimo HDZ”

Jedno se čini prilično sigurnim: SDP neće isti recept sa predsjedničkih primjeniti na parlamentarne izbore. Ne, naravno, kada je riječ o vrijednostima. Nego o – koalicijskim partnerima.

Zorana Milanovića u njegovom pohodu na Pantovčak podržao je niz stranaka sa centra i lijevoga centra. Od HSS-a, preko Glasa, IDS-a, HSU-a, Bloka umirovljenici zajedno, PGS-a i Zelenih do Demokrata, Snage i Reformista. SDP ne namjerava ovaj široki savez kopirati u jesen, kada Hrvatsku čekaju palramentarni izbori.

Predsjedništvo socijaldemokrata ovoga je tjedna potvrdilo tek koaliciju sa HSS-om. Izrazilo nadu da će se dogovoriti sa HSU-om. Odbacilo svaku mogućnost da koaliraju sa HNS-om. Kao i dalo crveni karton približavanji Miranda Mrsića i njegovih Demokrata SDP-u, donosi Slobodna Dalmacija.

Iz Demokrata je odmah uslijedio furiozan odgovor.

– Umjesto da građanima ponudimo zajednički program napretka koji će odgovoriti na probleme u kojima se Hrvatska nalazi, SDP pruža ruku HDZ kako bi dogovorili veliku koaliciju i podijelili izborni plijen’ – navodi se u priopćenju kojega potpisuje stranački tajnik Bartol Šimunić. Demokrati su uvjereni da pobjeda Zorana Milanovića najbolje govori što bi stranke ljevice trebale učiniti kako bi pobjedile na parlamentarnim izborima.

– Pozivamo sve stranke ljevice i lijevog centra da se okupimo oko programa za modernu, otvorenu Hrvatsku u kojoj će cijena uspjeha biti znanje i trud, a ne stranačka iskaznica. Okupljanje i zajednički izlazak na izbore je jedini način da zaustavimo HDZ i SDP u stvaranju velike koalicije i nastavak čerupanja Hrvatske – ističu u Mrsićevoj stranci, izražavajući pritom žaljenje što SDP nije prepoznao važnost okupljanja, “već je ruku suradnje ponudio Plenkoviću i HDZ-u stvarajući sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om”.

– Trebamo se okupiti i zajedno raditi da bi smijenili vlast HDZ-a i “žetončića”. To je smjer kojim će Demokrati ići u narednom razdoblju. Okupit ćemo sve stranke kojima je stalo da Hrvatska ne stoji u mjestu – zaključuju Demokrati.

Najavljujući, očito, veliku bitku ne samo sa HDZ-om, nego i za birače na – ljevici

Piše Marina Karlović-Sabolić, https://www.slobodnadalmacija.hr/