Sunčana Glavak: Zaštita digitalne infrastrukture mora biti sastavni dio svih europskih politika

U Strasbourgu se održava plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe na kojoj uime Europskog parlamenta sudjeluje zastupnica Sunčana Glavak.

Raspravlja se o preporukama nacionalnih i europskih panela građana i građanki te o doprinosu prikupljenom na višejezičnoj digitalnoj platformi. Na plenarnoj raspravi o digitalnoj transformaciji zastupnica Glavak rekla je da tehnologija i digitalni svijet trebaju biti u službi razvoja i napretka.

“Dezinformacijama, deep-fakeu, napadima na našu online i offline privatnost te opsežnim propagandnim kampanjama izloženi smo na svakom koraku i zato moramo stvoriti zakonodavni okvir koji će eliminirati ove i druge ugroze normalnog funkcioniranja našeg europskog društva”, poručila je Sunčana Glavak.

Podržala je prijedlog koji se odnosi na zaštitu kritične digitalne infrastrukture poput 5G opreme, koja treba činiti sastavni dio svih europskih politika. Zastupnica Glavak osvrnula se i na uspostavu certifikacijskog sustava na razini EU-a, koji bi se dodjeljivao stranicama koje poštuju i primjenjuju odredbe GDPR-a, kao i na zahtjev za jačanje medijske pismenosti svih europskih građana.

Unaprijediti sustav za odgovor na migracijske tijekove budućnosti

Konferencija o budućnosti Europe jučer je započela raspravama u okviru radnih skupina. Kao članica radne skupine za migracije, zastupnica Glavak naglasila je da je u kontekstu aktualnih događanja migracije potrebno sagledati iz nove perspektive.

“Moramo graditi sustav koji će pravobodno reagirati na izazove migracijskih tijekova u budućnosti – poboljšati trenutne slabosti te utvrditi jasne kriterije koji se odnose na odgovornosti država članica. Očuvanje naše sigurnosti i reforma sustava azila ne smije isključivati vrijednosti koje se nalaze u temelju Europske unije”, zaključila je. (rt)