Sunčana Glavak: Svaka rana žena žrtava nasilja ostavlja ožiljke na našem društvu

Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to često od osobe iz svoje bliske okoline, najčešće partnera. Svaki tjedan na razini Europske unije oko 50 žena zbog nasilja u obitelji izgubi život.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Europskom se parlamentu raspravljalo o toj temi. Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli uime Europske komisije osudila je sve vrste nasilja nad ženama. Najavila je da će početkom 2022. godine Komisija predložiti sveobuhvatnu direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja koja će se oslanjati na ciljeve Istanbulske konvencije te osigurati državama članicama učinkovite mjere i potporu žrtvama. Europska komisija poduzet će korake kojima će se omogućiti kriminalizacija govora mržnje i nasilja iz mržnje na europskoj razini.

Zastupnici su u raspravi utvrdili da su žene izloženije novim oblicima nasilja, poput onoga na internetu. Izrazili su odlučan stav da se mora zaustaviti ovaj negativan društvenim fenomen i naglasili potrebu za snažnijim djelovanjem Europske unije, pozivajući države članice koje nisu ratificirale Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji da to učine.

Hrvatski sabor ratificirao je Konvenciju 2018. godine nastojeći tako ojačati zakonski okvir i mehanizme za prevenciju te strože kažnjavanje nasilnika. Republika Hrvatska poduzela je brojne korake u području zaštite žena od nasilja, posebno izmjenama i dopunama odgovarajućih zakona. Hrvatski model borbe protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i ostalim ranjivijim skupinama prepoznat je i među 28 mediteranskih država koje su iskazale svoje priznanje dodijeliviši nagradu hrvatskoj policiji.

Iako su pozitivni pomaci i napori nesporni, Europska unija i njezine države članice trebaju težiti tome da se učini još više po pitanju suzbijanja nasilja nad ženama.

“Ravnopravnosti između žena i muškaraca preduvjet je za suzbijanje nasilja. Žene žrtve nasilja psihički su, tjelesno, spolno i/ili ekonomski zlostavljane, a pandemija koronavirusa pojačala je negativne trendove. Svaka rana tih žena ostavlja ožiljke na našem društvu. Zato je neophodno stalno unaprjeđivati kvalitetu zakonodavnog i institucionalnog okvira, uz edukaciju i prevenciju nasilničkog ponašanja“, poručuje zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

O Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 1999. godine. Odlukom Ujedinjenih naroda ustanovljen je u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici zbog svojih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, kao i prema svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića.

(zr)