Sunčana Glavak o slobodi medija i položaju novinara: Osigurati očuvanje vladavine prava i zaštitu temeljnih vrijednosti

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je na raspravi o položaju novinara i posljedicama na stanje vladavine prava u zemlji.

Iako su poštivanje i nepovredivost pluralizma i slobode medija ključni za opstojnost demokracije, demokratskih procesa i institucija, u posljednjem izvješću izražena je zabrinutost zbog postojeće situacije. Između ostalog, Međunarodna federacija novinara nedavno je objavila crne brojke – u 2022. godini na poslu je ubijeno 40% više medijskih profesionalaca u odnosu na prošlu godinu. Zabilježeni su slučajevi degradiranja novinarske struke, politizacije medija, neprovođenja prava na pristup informacijama, nedostatka transparentnosti u vlasničkim strukturama.

Eurozastupnica Sunčana Glavak pozdravila je Akt o slobodi medija, kao i tzv. anti-SLAPP direktivu, istaknuvši Hrvatsku kao pozitivan primjer kako sustavno i sveobuhvatno raditi na tim pitanjima.

“Republika Hrvatska je, među prvim članicama, prije godinu dana osnovala stručnu skupinu u Ministarstvu kulture i medija i sustavno se počela baviti problemom SLAPP tužbi. Cilj je zaštititi novinare od neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka”, rekla je eurozastupnica Glavak.

Podsjetivši da je pravo i obaveza zastupnika u Europskom parlamentu osigurati očuvanje vladavine prava i zaštitu temeljnih vrijednosti, Glavak je poručila:

“Demokracija nema alternative, ali ne zaboravimo da medijski integritet podrazumijeva profesionalnost i poštivanje standarda, a prva i posljednja riječ novinara mora biti istina.” (m)