Sunčana Glavak: Nužno regulirati rad putem digitalnih platformi

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj sudjeluje zastupnica Sunčana Glavak održana je rasprava o pravednim radnim uvjetima, pravima i socijalnoj zaštiti radnika koji rade preko platformi – novom obliku zapošljavanja povezanom s digitalnim razvojem. Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o tome kako podrobnije regulirati rad preko platformi, a radnicima osigurati pravednije radne uvjete, prava i socijalnu zaštitu.

„Rad putem platformi je u porastu, a 60% stanovnika EU-a kaže kako ni nakon krize uzrokovane virusom Covid-19 ne namjerava napustiti korištenje internetskih usluga. Postoji određena pravna nesigurnost u različitim državama članicama u pogledu kombiniranja redovnog radnog odnosa s radom putem platformi što onda često podliježe posve različitim propisima za isti rad. Takvu pravnu nesigurnost treba riješiti uz poštivanje načela supsidijarnosti i različite pristupe država članica“, istaknula je zastupnica Glavak te naglasila nužnost regulacije algoritama.

Pandemija virusa Covid-19 dodatno aktualizirala tematiku rada preko platformi

Zastupnici su istaknuli kako je potrebna bolja regulacija rada preko platformi i naglasili važnost digitalnih kompetencija. S tim u vezi, zastupnica Glavak podržava ulaganja u strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje što je izrazito važno kako bi radnici bili spremni za digitalno doba. U raspravi je naglašeno da sve internetske platforme moraju osigurati potpunu usklađenost sa zakonodavstvom EU-a. Zastupnici su pozvali nacionalne javne službe za zapošljavanja i europsku mrežu službi za zapošljavanje da bolje komuniciraju o mogućnostima koje nude radne platforme.

„Budući da je Hrvatska turistička zemlja, zalažem se za posebnu zaštitu radnika putem platformi u sektoru turizma i prometa“ istaknula je zastupnica Glavak te zaključila kako se tradicionalna organizacija rada radikalno promijenila te je regulacija tog tržišta rada nužna. (rt)

VIDEO: