SUNČANA GLAVAK: Konferencija o budućnosti Europe poruka građana da se Unija mora mijenjat

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je sudjelovala u plenarnoj raspravi o daljnjem postupanju nakon Konferencije o budućnosti Europe, procesa jedinstvenog u cijelom svijetu za koji je bila zadužena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Kao predstavnica Europskog parlamenta, zastupnica Glavak sudjelovala je u radu plenarne skupštine Konferencije, na čijoj je zadnjoj sjednici održanoj prošli tjedan u Strasbourgu usvojeno 49 prijedloga s više od 300 mjera za promjenu.

„Ukoliko institucionalnim radom na 325 usvojenih zaključaka uspijemo unijeti promjene i ukoliko ispunimo očekivanja građana, stvaramo preduvjete trajnijeg jačanja povjerenja u institucije i političke procese. Uvjerena sam kako će to biti jedan od važnih doprinosa Konferencije o budućnosti Europe i za budućnost europske demokracije“, poručila je zastupnica Glavak.

Konačni prijedlozi Konferencije utemeljeni su na preporukama europskih i nacionalnih panela građana, idejama građana iznesenima na višejezičnoj digitalnoj platformi, raspravama na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe te njezinim radnim skupinama.

„Svjesni smo da se naša demokracija suočila s mnoštvom izazova proteklih godina, ne samo u Uniji, bilo da se radi o rastućem ekstremizmu, dezinformacijama, manipulativnim informacijama ili o slabljenju vladavine prava. U ovom trenutku važno je objektivno procijeniti koliko prijedloga zaista možemo usvojiti u kojim područjima i koja su u nadležnosti Europske unije“, rekla je zastupnica Glavak zaključivši da se dinamika globalnih odnosa i promjena ubrzala te da odgovor na takve okolnosti zahtijeva usmjerenost na budućnost.

„Ne možemo gledati u prošlost jer ono što je u prošlosti ne možemo promijeniti, ali ove inicijative znak su da nešto u budućnosti moramo mijenjati“, naglasila je.

Završno izvješće Konferencije o budućnosti Europe bit će predstavljeno na Dan Europe, 9. svibnja, u Strasbourgu.

Snimka govora dostupna je na poveznici: https://youtu.be/_M5fMEwg2jE

(m)