Sunčana Glavak: Hrvatska odlučno štiti zajedničku granicu poštujući nacionalno, europsko i međunarodno pravo

Eurozastupnica Sunčana Glavak poručila je da je hrvatska granica u posljednjih šest godina pod stalnim pritiskom migranata te da hrvatska policija radi odličan posao u zaštiti hrvatskog i teritorija Europske unije.

Zastupnici u Europskom parlamentu na ovotjednoj plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu raspravljali su o nasilnom odvraćanju s vanjskih granica EU-a. Tijekom rasprave istaknuta je uloga Bjelorusije i napora koje bjeloruski režim ulaže kako bi stvorio krizu na istoku Europske unije. Uz to, raspravljalo se i o pitanju nadzora granica i poštivanju ljudskih prava bez narušavanja sigurnosti vanjskih granica Europske unije. U raspravi je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) koja je istaknula da su u geopolitičkim strategijama migranti postali moćno oružje.

Zastupnica Glavak u obraćanju je podsjetila na sigurnosne izazove koje podrazumijeva čuvanje najveće vanjske granice EU-a naglasivši da zagovara jasnu razliku između osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i migranata koji traže bolje životne uvjete u Europi. Istaknula je i to da ilegalni migranti ne prelaze granicu na službenim graničnim prijelazima u potrazi za međunarodnom zaštitom. Jednako tako, veliki izazov predstavlja i organizirani kriminal.

„Do sada je uhićeno preko tri tisuće krijumčara ljudi na hrvatskim granicama. Za njih je to ozbiljan biznis.“ naglasila je zastupnica Glavak.

U takvim okolnostima svoje zadaće svakodnevno izvršavaju hrvatski policijski službenici, nad čijim je radom uspostavljen nezavisni mehanizam nadzora u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite. Uz to, uložena su značajna materijalna sredstva kako bi do kraja sljedeće godine 7 000 hrvatskih policajaca čuvalo vanjsku granicu Europske unije.

„Hrvatska je granica u posljednjih šest godina pod stalnim pritiskom migranata i hrvatska policija radi odličan posao u zaštiti hrvatskog i teritorija Europske unije. U 2020. godini spriječeno je oko 30 000 ilegalnih pokušaja prelazaka granice. Republika Hrvatska čuva granicu Europske unije na zakonit način, no potreban nam je zajednički odgovor po pitanju migracija.“ zaključila je zastupnica Glavak.

(rt)

VIDEO: