Sunčana Glavak: Farmaceutskom strategijom građanima osigurati pristup učinkovitim i povoljnim lijekovima

Zastupnica Sunčana Glavak pozdravila je usvajanje Farmaceutske strategije za Europu, ocijenivši je kao korak naprijed u smjeru sustavnijeg odgovora na zdravstvene krize u budućnosti.

Kako bi se zajamčio pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima te podržala konkurentnost, inovacijski kapaciteti i održivost farmaceutske industrije u Europskoj uniji, usvojena je Farmaceutska strategiju o kojoj se danas raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. U raspravi s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides sudjelovala je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI).

Zastupnica Glavak istaknula je da su izazovi s kojima se susreću građani i farmaceutska industrija u ovoj pandemiji već dulje vrijeme tema u Europskom parlamentu, koji je stoga snažno podržavao izradu ove strategije. „Vjerujem da možemo reći da smo jedan korak bliže boljem upravljanju sustavom za odgovor na zdravstvene krize u budućnosti. Europski parlament pozvao je na stvaranje europske ljekarne u Rezoluciji o nestašici lijekova u rujnu. Predlažem da razmislimo o smjernicama i vremenskom okviru za realizaciju tog važnog prijedloga“, rekla je zastupnica u svom govoru.

Četiri stupa nove farmaceutske strategije

Povjerenica Kyriakides je prilikom predstavljanja nove strategije Europske komisije istaknula da je to važan korak u osmišljavanju načina kako osigurati da Europa uspostavi opskrbu pristupačnim lijekovima kako bi zadovoljila svoje potrebe. Pritom je naglasila da je namjera Europske komisije podržati europsku farmaceutsku industriju kako bi se osiguralo da ona ostane inovator i svjetski lider.

Nova farmaceutska strategija temelji se na četiri ključna stupa. Europska komisija želi osigurati pristup cjenovno prihvatljivim lijekovima za pacijente i podržati konkurentnost, inovacije te održivost farmaceutske industrije u Europskoj uniji. Uz to, poticat će se razvoj visokokvalitetnih, sigurnih, učinkovitih i zelenijih lijekova. Poučeni pandemijom koronavirusa, i zastupnici i Europska komisija na istom su tragu – ključno je raditi na jačanju mehanizama za pripravnost i odgovor na krizne situacije te diverzifikaciji i uspostavljanju sigurnih lanaca opskrbe kojima se želi riješiti problem nedostatka lijekova. U konačnici, cilj je i zaštititi građane promicanjem visoke razine standarda kvalitete, učinkovitosti i sigurnosti.

„Pandemija koronavirusa podsjetila nas je da su zdravlje i životi ljudi neprocjenjivi. Zato moramo našim građanima osigurati pristup učinkovitim, provjerenim, sigurnim i povoljnim lijekovima. Farmaceutska industrija treba biti naš partner u dijalogu jer je neizostavan akter u ispunjenju ciljeva koje postavljamo u zaštiti zdravlja“, zaključila je zastupnica Glavak.