Sunčana Glavak: Europska unija pokazala da stoji uz Hrvatsku

U Strasbourgu je završilo posljednje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u ovoj godini. Na sjednici je sudjelovala i zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP), koja je podržala izvješće o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj te raspravljala o novim smjerovima humanitarnog djelovanja EU-a i suradnji u suzbijanju organiziranog kriminala u zemljama zapadnog Balkana.

Ukupno 320 milijuna eura Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti

Sa 689 glasova zastupnici su odobrili izvješće o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU-a, na temelju čega će Hrvatskoj stići 320 milijuna eura financijske pomoći nakon niza potresa koji su je zadesili između 28. prosinca 2020. i 21. veljače 2021. godine. Iznos uključuje već isplaćeni predujam od 41 milijun eura.  Podsjetimo, u siječnju 2021. Europski je parlament usvojio Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj koja je plod zajedničkog rada hrvatskih zastupnika.

  1. posvećena mladima u EU-u

Europski parlament potvrdio je odluku da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih. Jedan od glavnih ciljeva je uključiti mlade u procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe. Zastupnici su osigurali i dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Provođenje reformi ključno za suzbijanje organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu

Borba protiv organiziranog kriminala dio je procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Osim što predstavlja prepreku gospodarskom razvoju zapadnobalkanskih država, organizirani kriminal opasan je i za njihov demokratski napredak, poručila je zastupnica Glavak u svom govoru.

Više od 238 milijuna ljudi u potrebi za humanitarnom pomoći

EU mora ostati predvodnik u području humanitarnog djelovanja, višestruko je ponovljeno na plenarnoj raspravi održanoj u utorak. “Moramo biti spremni i na to da će humanitarne potrebe dodatno rasti te da će predstavljati i sigurnosni izazov, na koji ćemo morati pronaći zajednički odgovor”, upozorila je eurozastupnica Sunčana Glavak.

COVID-19

U raspravi o najnovijem valu bolesti COVID-19 zastupnici su potvrdili stav da je cijepljenje najučinkovitiji odgovor Europske unije.

Kršćanski korijeni u temeljima EU-a

Zastupnica Sunčana Glavak osvrnula se na smjernice Europske komisije o uključivom jeziku. Prvotnim dokumentom savjetovalo se, primjerice, da se izbjegava riječ Božić jer bi to moglo uvrijediti pojedine skupine. “Nikada ih neću zanijekati, jer znam na čemu su utemeljene kršćanske vrijednosti! Božić je Božić, a temelj Europske unije njezini su kršćanski korijeni. Smisao Božića je zajedništvo i radost, što čestitanjem želimo i drugima”, poručila je iz Strasbourga, čestitavši Božić građanima. (rt)