Sunčana Glavak: EU mora osigurati efektivan i koordiniran odgovor institucija na dezinformiranje i lažne vijesti

Na današnjoj sjednici Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE), zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o izazovima s kojima se suočavaju europske demokracije i građani u kontekstu sve veće izloženosti dezinformacijama i lažnim vijestima. Raspravljalo se i o radnom dokumentu o stanju vanjskog uplitanja u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu i članica INGE odbora Sunčana Glavak, koja je jačanje odgovornosti digitalnih sustava i neovisnosti novinarstva širom Unije i svijeta istaknula kao dva ključna izazova. ,,Stalni smo svjedoci u kojoj mjeri dezinformacije i miješanje u odluke utječu na ponašanje naših građana. Europljane treba upozoriti na opasnost od dezinformacija, govora mržnje i utjecaja vanjskih sila koje se pokušavaju miješati u izbore i demokratski život Europe”, rekla je zastupnica Sunčana Glavak.

Globalna posvećenost medijskim slobodama

Na sjednici je zastupnica Glavak podsjetila na Globalnu konferenciju za slobodu medija, koja je održana u Londonu u srpnju 2019. godine, a u okviru koje su predstavnici vlada širom svijeta potpisali  obvezu zajedničkog rada na zaštiti slobode medija. Dokument objavljen nakon konferencije, nazvan Globalna posvećenost medijskim slobodama, obvezuje vlade 37 zemalja koje su do sada potpisale dokument, među kojima je i 17 država članica EU-a, da putem Koalicije za slobodu medija zajednički poduzmu mjere za jačanje međunarodne inicijative za zagovaranje slobode medija i rješavanje novih prijetnji. Republika Hrvatska je početkom siječnja ove godine također pristupila ovoj inicijativi.

,,Moramo biti svjesni da snažan odgovor na zahtjeve za zaštitu demokratskih procesa u Europskoj uniji i jačanje medijske pismenosti naših građana zahtijeva politička i financijska sredstva. Naša je borba tek započela i sigurno će biti na duge staze. Problemi o kojima raspravljamo i u ovom odboru moraju se rješavati sustavno i s dugoročnom vizijom budućnosti u kojoj će naši građani uživati ​​u slobodama i u pravima, svjesni da nisu pijuni na nečijoj šahovskoj ploči. EU mora osigurati efektivan i koordiniran odgovor institucija na dezinformiranje i lažne vijesti”, zaključila je Glavak.

Zastupnici su tijekom sjednice raspravljali i o produženju mandata Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformacije, za dodatnih šest mjeseci.

(R. Tomanić)