Sunčana Glavak: 1 od 8 smrti u Europi povezana s onečišćenjem okoliša

Na plenarnoj sjednici koja je održana jučer u rasprava o odgovornosti tvrtki za onečišćenje okoliša, sudjelovala je zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Sunčana Glavak. Zastupnici u Europskom parlamentu razgovarali su o tome treba li ojačati pravila Europske unije o odgovornosti poduzeća za okoliš kako bi se učinkovitije spriječile i otklonile štete u okolišu i osigurala bolja zaštita žrtava.

„Jedan od osam smrtnih slučajeva u Europi može se povezati s onečišćenjem, pokazuje to izvješće Europske agencije za okoliš iz 2020. godine. Diljem Europske unije i svijeta svjedočili smo neobjašnjivim pomorima ribe, zamućivanju jezera i rijeka te onečišćenjima mora uslijed industrijskih nesreća ili havarija. Lanac odgovornosti u takvim slučajevima mora biti transparentan, a odgovorni moraju biti sankcionirani“, rekla je u svom obraćanju zastupnica Sunčana Glavak.

Hrvatska među četiri najtransparentnije države članice

Zastupnici su izrazili žaljenje zbog niske stope otkrivanja, istraga i osuđujućih presuda za zločine u okolišu, koji se procjenjuju kao četvrta najisplativija kriminalna aktivnost na svijetu.

Prema alatu za praćenje industrijskog onečišćenja, koji je razvio Europski ured za zaštitu okoliša, Njemačka je najgora zemlja u EU-u u izvještavanju o opasnim industrijskim emisijama, dok je Italija najtransparentnija, a slijede Irska, Češka i Hrvatska.

Zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevaju poboljšanja Direktive o odgovornosti za okoliš (ELD) i Direktive  o kaznenim djelima protiv okoliša (ECD). Zatražene promjene imaju za cilj jačanje provedbe i povećanje povjerenja građana u pravila EU kako bi se učinkovitije spriječile i otklonile štete u okolišu. Preporuke zastupnika u Europskom parlamentu uključuju pretvaranje ELD-a u potpuno usklađenu uredbu te uspostavljanje Radne skupine EU-a za ekološku odgovornost koja će pomoći u njezinoj provedbi i pružiti podršku žrtvama štete u okolišu. Nacrt teksta poziva Europsku komisiju da ispita kako se ekocid može uključiti u EU zakonodavstvo i da razvije usklađenu klasifikaciju ekoloških kaznenih djela.

„ELD bi se trebao uskladiti sa zakonodavstvom o građanskoj odgovornosti za članove odbora tvrtki, koji neodgovornim odlukama nanose štetu okolišu. Financijske posljedice štete u okolišu za onečišćivača moraju biti u skladu s onečišćenjem koji su prouzročili“, zaključila je Glavak.

(rt)