SUKOB OKO ROBERTE BARAT MOGAO BI IZAZVATI IZVANREDNE IZBORE U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Župan optužuje SDP za paralelnu vlast uz spremnost na nove izbore

Situacija između ova dva politička partnera je toliko naoštrena da se počelo mahati i mogućnošću izvanrednih izbora u Međimurskog županiji, ostavkama, ali i neprimjerenim etiketiranjem političkog suparnika.

Sukobi oko kadroviranja između HNS-a, odnosno župana koji je prvi čovjek izvršne vlasti u Međimurskoj županiji i SDP i njegova prvog čovjeka Mladena Novaka, predsjednika Županijske Skupštine i SDP-a bez kojega HNS i njegovi koalicijski partneri nemaju većinu u Županijskoj skupštini su eskalirali oko izbora ravnatelja Hitne i ravnateljice OŠ Selnica. SDP nije podržao dr. Tomislava Novinšćaka za ravnatelja Hitne kojega je podržavao župan, a HNS odnosno župan očito ne podržava da Roberta Barat (SDP) postane ravnateljica OŠ Selnica. Odmjeravanje političkih snaga dogodila su se ovaj tjedna bez pobjednika, za sada. A situacija između ova dva politička partnera je toliko naoštrena da se počelo mahati i mogućnošću izvanrednih izbora u Međimurskog županiji, ostavkama, ali i neprimjerenim etiketiranjem političkog suparnika. mladen Novak naime javno je priznao novinarima da je župana nazvao uvrijeđenim derištem.
Počelo je tako da je župan Matija Posavec na konferenciji za novinare prozvao SDP za politikanstvo zbog toga što njihova članica Upravnog vijeća nije podržala Novinšćaka za ravnatelja, a Mladen Novak uzvratio je županu također s konferencije za novinare u bolnici da je župan mogao osigurati izbor ravnatelja promijenivši sastav Upravnog vijeća kao što je to učinio u slučaju Ljekarne ili Školskog odbora u Selnici kako bi preventivno spriječio izbor Roberte Barat (SDP) za ravnateljicu tamošnje škole.
U četvrtak prije Skupštine Međimurske županije pitali smo župana da li je promijenio sastav Upravnog vijeća kojega imenuje županija zato da bi spriječio imenovanje Roberte Barat za ravnateljicu. 
Župan je odlučno tvrdio da nije promijenio sastav članova zbog toga. Kazao je da nije bio ni upoznat ni informiran da se u OŠ Selnica provodi natječaj za ravnatelja niti me itko pa ni gospođa Barat nazvala da me informira kao osnivača što bi opet bilo pristojno i kulturno da veli – ja želim biti ravnateljica škole i veli: ” da li imam vašu podršku ili nemam”. Ni članovi Školskog odbora koji su postavljeni u ime Županije nisu me nazvali i pitali kakav je stav Županije oko ravnatleja. Ali su se dogodili stranački sastanci u škole, prijetnje načelniku općine (HNS-ovcu) o tome da mu se neće podržati proračun i da će doći do novih izbora u Selnici. Dogodile su se prijetnje zastrašivanjima političkim strankama, premijerom i naprosto  je to trebalo presiječi i ja sam presijekao na način da sam promijenio članove Školskog odbora na što imam pravo. 
Sada mi se prijeti nacionalnim medijima da će sve to ići  van pa smatram da sam donio ispravnu odluku. 
Na upit kakav je odnos s koalicijskim partnerom SDP-om župan je odgovorio da je do prije nekoliko dana bio korektan, ali da ni on nije vodio računa o tome da se u županiji pokušava voditi paralelna politika. Bolnica, škole Zavod za hitnu medicinu su direktni udarac županijskoj vlasti i direktno nametanje  stranačkih osobnih interesa i to neću dozvoliti, kazao je župan.
Na upit može li zbog toga doći do izvanrednih izbora, župan je odgovorio: –
Radim ovaj posao vrlo odgovorno, energično i pošteno ne bojim  se izbora i po cijenu izbora sam spreman braniti interes županije i ne dozvoliti da se paralelna politika vodi mimo legitimno izabrane vlasti u županiji.

 

 (Božena Malekoci Oletić,http://www.mnovine.hr/)