Stožer: Policija sigurno neće ići po stanovima i brojati koliko je ljudi

Danas je održana press konferencija Nacionalnog stožera.

Krunoslav Capak je izvijestio da je broj ukupno oboljelih u svijetu prešao 50 milijuna. “Bitno je da imamo 14-dnevno incidenciju na sto tisuća stanovnika 750,4 što je visok broj po čemu smo na 22. mjestu od 27 europskih zemalja. Što se tiče brojki posljednjih dana, imali smo veliku promjenu novooboljelih, u tjedan dana brojke su rasle za sto posto, a sad se smanjilo na 42% porast što daje nadu da porast stagnira i da će se situacija popraviti”, rekao je i dodao:

“U čitavoj Europi situacija je slična. Nadamo se da će broja prestati rasti. Međutim, to nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera. Striktno pridržavanje mjera je ključno.”

Naglasio je da je u Istri situacija dobra, no da “gori sjever zemlje”: “Varaždinska i Međimurska županija u ovom trenutku imaju 14-dnevnu incidenciju 1.300 što su ogromne brojke. Porast im kasni u odnosu na druge županije i nadamo se da će uskoro obuzdati rast. Evidentirano je smanjenje broja u Zagrebu, jasna je silazna putanja, nadamo se da će se nastaviti.”

Božinović o javnom okupljanju

Na pitanje o obaveznim maskama na javnim okupljanjima ministar Davor Božinović rekao je: “Maske na javnim mjestima su obvezne gdje se ne može držati razmak od metar i pol. Pretpostavljam da je vaše pitanje usmjereno na sankcioniranje onih koji ih ne nose. Sve više građana se odgovorno ponaša. Što se tiče događaja od vikenda, sastavljeno je izvješće inspektora civilne zaštite. Kad govorimo o mjerama, u nekim zemljama je policijski sat, lockdown totalni i vidite što se događa. Problem striktnih mjera je što u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će trajati. Uz epidemiološke razloge moramo voditi računa o ekonomiji, raspoloženju u društvu, o mentalnoj slici nacije. Ako nema druge, postoje sankcije i one će se primjenjivati. Tamo gdje vidimo da neki šalju poruke poput onih jučer koji dožive osudu najvećeg dijela građana, mislim da je to najveća kazna i mjera. Dobro je da se čuju da normalan svijet vidi s čime smo sve okruženi.”

Brzi antigenski testovi

“Većina europskih zemalja koristi brze testove koji nisu toliko pouzdani, ali su gotovi za 15 minuta. Oni zasad funkcioniraju na dva mjesta, na HZJZ-u i Infektivnoj klinici u Zagrebu. Zasad se primjenjuju samo na simptomatskim pacijentima jer su manje osjetljivi, ali svi negativni sad idu na PCR da ne dođe do greške kod otkrivanja novozaraženih”, rekao je Capak o testovima.

Smatra da se ne daje lažna slika o broju novozaraženih.

Obrazovanje

Božinović je rekao da se mjere u obrazovanju promatraju i u drugim zemljama i nove se odluke mogu donijeti u roku od 24 sata.

Ministar Radovan Fuchs o situaciji je rekao: “Pripremamo sustav na vrijeme, u komunikaciji smo sa svim institucijama. Po zadnjim podacima sa sveučilišta stanje je relativno dobro, ali u slučaju zahtjeva da se zatraži kompletan prelazak na online nastavu, sva sveučilišta i fakulteti su spremni. Već se djelomično primjenjuje hibridan pristup.”

(Izvor: N1, http://hr.n1info.com/, foto: N1)