STOP POPULIZMU! Općina Selnica: Ekonomska cijena vrtića – realnost ili fikcija?

Već dugi niz godina zbog razno raznih lokalnih interesa i politika cijene usluga općinskih i gradskih vrtića ne pokrivaju sve troškove vrtića pa i pojam ekonomske cijene gubi svoj smisao. Ekonomska cijena bi trebala predstavljati punu cijenu koštanja usluge vrtića na način da je poslovanje svakog pojedinog vrtića samoodrživo upravo iz cijene koštanja. No, to u stvarnosti nije tako upravo zbog raznih interesa pa i određenog straha od reakcije javnosti, prvenstveno roditelja koji dio te cijene i plaćaju. Svaka jedinica lokalne samouprave sufinancira ekonomsku cijenu vrtića, neki u većem, a neki u manjem omjeru, a sve u okviru mogućnosti svojih proračuna. Svima je cilj da, u okviru svojih mogućnosti, u što većem omjeru sufinanciraju cijenu koštanja jer se i na taj način pokazuje socijalna osjetljivost te briga lokalne samouprave o kvaliteti života svojih mještana i sugrađana.

Na žalost, imam osjećaj kao da se licitira cijenama, da se više vodi briga o mijenju javnosti a manje o održivosti samih vrtića i kvaliteti usluge, a tu najviše trpe naši najmlađi i zaposlenici vrtića. Nikako da shvatimo da živimo u kapitalizmu i da bi se svaki trošak trebao prikazati stvarnim, a ne da se iz lokalnih proračuna krpaju rupe poslovanja predškolskih ustanova. Naravno da politikantstvo i skupljanje jeftinih političkih poena kod nas nema premca.

Zbog takvih interesa te iste lokalne samouprave (ne sve) godinama iz mjeseca u mjesec pokrivaju poslovanje odnosno gubitke svojih vrtića umjesto da odrede objektivnu cijenu koštanja usluge vrtića i povećaju svoj udio u sufinanciranju kako bi to objektivno povećanje cijena što manje osjetili roditelji. I upravo u tom dijelu omjera sufinanciranja jedinice lokalne samouprave trebaju pokazati svoju socijalnu osjetljivost.

Nedavno smo imali u jednom dijelu našeg Međimurja primjer populističkog istupa oporbe nakon što je došlo do povećanja ekonomske cijene vrtića na način da su prikazali niže cijene u nekoliko okolnih vrtića, a iz čega je ustvari itekako bilo vidljiva neodrživost tih istih cijena.

Zadovoljenje svih standarda predškolskog odgoja, visoka kvaliteta usluge i stručnost zaposlenika je nužnost i tu nema ničeg spornog, no isto tako tu visoku kvalitetu usluge nužno mora pratiti i cijena koštanja. Nažalost, jedno bez drugog ne ide.

Izgradnjom dječjeg vrtića Selnički Zvončići u Selnici postigli smo visoki nivo kvalitete i usluge za našu djecu, zadovoljili sve standarde predškolskog osgoja, zaposlili stručni visoko školovani kadar koji se plaća sukladno njihovoj školskoj spremi. Prošlu godinu ciljano smo pustili uhodavanje odnosno poslovanje i pokrivali manjak svaki mjesec da vidimo stvarne potrebe odnosno stvarnu visinu ekonomske cijene koja garantira samoodrživost odnosno poslovanje s pozitivnom nulom. Sada kada imamo sve parametre potrebne za izračun cijene došli smo do zaključka da je odluka o povećanju cijene koštanja neizbježna.

Stoga je neminovno da do povećanja cijene vrtića mora doći, ali na način da to povećanje roditelji osjete minimalno, a da najveći dio tereta povećanja cijene na sebe preuzme Općina Selnica.

Tako sam, u suradnji s Upravnim vijećem DV Selnički Zvončići, odlučio predložiti na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća usvajanje Odluke o povećanju ekonomske cijene ali istovremeno predlažem Općinskom vijeću i povećanje udjela sufinanciranja Općine. Primjerice, dosadašnja cijena za djecu vrtičkog uzrasta, koje ima daleko najviše u vrtiću, je bila 1.500,00 kuna, uz omjer sufinanciranja 50%-50%, pa su roditelji plaćali 750,00 kuna. Novim prijedlogom cijena bi bila 1.900,00 kuna, uz omjer sufinanciranja 60%-40%. Time bi roditeljima cijena rasla za 10,00 kuna, a Općina bi izdvajala dodatnih 390,00 kuna. Ujedno, ovakav prijedlog odluke vrijedi i za drugi (privatni) vrtić na području Općine koji je i cijenom povoljniji nego općinski vrtić, tako da roditelji i tu imaju izbor. Nadalje, za neke kategorije roditelja odnosno djece cijena će čak biti i nešto niža nego što je bila do sada, što je opet rezultat promjene omjera sufinanciranja na teret Općine.

Ovom prilikom još želim napomenuti kako je Općina Selnica prva u Međimurju počela u cijelosti financirati obvezni program predškole te i nadalje financira isti na način da je svoj djeci, bez obzira išla u vrtić ili ne, osigurano pohađanje programa.

Napomenut ću još jednu činjenicu. 2013. godine preuzeo sam raspadnutu općinu za koju su svi mislili da je pred raspuštanjem. Oni iznutra da se sakriju sva kriminalna djela, a oni iz vana činjenicom odnosno mišlju kako se općina jednostavno ne može spasiti. Tada sam obećao stipendije studentima i radio godinu dana za 4000 kuna. I dan danas SVI studenti koji se jave na natječaj dobiju stipendiju, a tako će biti i ubuduće.

Zaključno, smatram da iz svega navedenog nedvojbeno proizlazi da općinska uprava itekako promišlja o kvaliteti života svih svojih mještana, počev od onih najmlađih pa nadalje i da iz dana u dan dokazujemo visoki stupanj socijalne osjetljivosti.

Pozdrav svima i STOP POPULIZMU.

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica