Što su gradonačelnika Srpaka pitali vijećnici Franciska Vida i Ivan Goričanec?

U sklopu 22. sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće održane elektronskim putem vijećnica Franciska Vida postavila je gradonačelniku pitanje koje glasi: ”Zanima me samo da li je došao odgovor iz Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva u vezi mojeg amandmana, u vezi genetsko modificirano organske hrane (GMO). Pošto je prošlo dosta vremena od mojeg postavljenog pitanja, zanima me samo da li je stigao  odgovor na postavljeno pitanje ili je još u postupku rješavanja.” Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio: “Odgovor Ministarstva poljoprivrede još uvijek nije stigao te je isto u postupku rješavanja.”

 Vijećnik Ivan Goričanec upitao je gradonačelnika “U pisanoj formi predložio sam (15.06.2020.) da se bar jedna od HALDI na području grada sačuva, pročisti, dotjera, biološki osmisli i vodi briga o njoj. Puno kasnije na stranicama Javne ustanove u Križovcu pročitao sam da je Grad Mursko Središće proglasio godinu 2020.godinom HALDI. U kojim aktivnostima na terenu ili bilo gdje drugdje se praktično vidi – prepoznaje djelovanje nekoga/nečega u godini HALDI?” Gradonačelnik Dražen Srpak dao je sljedeći odgovor: “Halde na području grada Mursko Središće su u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu Republike Hrvatske te bi za bilo kakve radnje na istima trebali dobiti dozvolu, a što nije jednostavno. Vezano uz proglašenje 2020. godine – Godinom haldi, Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ snima film vezan uz isto, a čije se predstavljanje planira na blagdan sv. Barbare. Grad Mursko Središće se uključuje na način da daje potrebne informacije za izradu promotivnih materijala, promociju,…  no isto tako, zbog novonastale situacije vezane uz bolest Covid 19 aktivnosti su ograničene. Čuvanje rudarske baštine nam je u fokusu već desetak godina i upravo u tom cilju kupili smo Spomen dom rudarstva te uspješno prijavili u Interreg taj projekt pa će se tako putem njega opremiti Spomen dom rudarstva i dovršiti Spomen park naftaštva (bijelo rudarstvo) u Peklenici. Isto tako podržavamo Vašu ideju oko revitalizacije neke od haldi te smo već prije desetak godina prostorno planskom dokumentacijom haldu Udarnik predvidjeli za neke sadržaje povezane s rudarstvom međutim i ona je u privatnom vlasništvu.”

Vijećnik Ivan Goričanec također je postavio pitanje: “O problematici nepodnošljivog smrada u zraku tokom noći (zanimljivo da je to redovito tokom noći) sam već u dva navrata govorio – upozoravao na sjednicama Gradskog vijeća. Smradljiv udar se parcijalno pojavljuje u ljetnim noćima, jesen je pravilo, a zima je maksimum!!!!! Rublje koje se suši na balkonima, terasama ili dvorištima redovito peremo još jednom, prozore zatvaramo na najjače:—–(((((((. Prvi odgovor je bio SANDOZ nas guši, cigani kure… , međutim to sad traje već godinama, a kako smo i mi poput vas pješaci/šetači provjerili smo desetak puta kako se gotovo u pol grada to ne osjeća. Živimo samo jedne živote i doista je NEDOPUSTIVO da nečija bahatost ili arogancija gazi po svom s mega nebrigom za druge oko sebe. Problem se očito zbiva u prstenu od 500 – 1000 metara na području ulica Poljske, Marka Kovača, Slatine, R. Končara. Može li se izvor konačno zapečatiti/neutralizirati ZAUVIJEK???” Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je: “Kod različitih prijava takve vrste komunalni redar Grada Mursko Središće redovito izlazi na teren te u okviru svoje ingerencije djeluje, a gradonačelnik je tražio i asistenciju policije zbog nedostatnih ovlasti komunalnog redara u otkrivanju i djelovanju počinitelja. To se je pokazalo učinkovitim. Usprkos tome neodgovorni građani nastavljaju raditi takve stvari – spaljivanje, zagađenje,… Ljubazno Vas molimo, u slučaju da imate saznanja, da prijavite komunalnom redaru kako bi on mogao djelovati. Također, Grad Mursko Središće na različite načine stalno upozorava građane da se to ne radi –  putem medijskih članaka, priopćenja, izrađeni su letci na romskom jeziku, bio je sazvan Zbor građana, …”

(tekst i foto: Grad Mursko Središće)