Srpakov odgovor Kajtaziju: „Na aktualnom satu ni jednom riječju nisam spomenuo Rome!“

Na aktualnom satu postavio sam pitanje ministru Horvatu o tome na koji način se može dodatno poticati malo i srednje poduzetništvo i u tom pitanju ni jednom riječju nisam spomenuo Rome. Zastupnik Kajtazi obzirom što je bio na sjednici to jako dobro zna. Usput u toku pitanja  ustvrdio sam  da je točna tvrdnja zastupnika SDP-a g. Hajdukovića da u Međimurju i na sjeveru Hrvatske birači uglavnom biraju SDP, ali da je također točno da su se sva velika ulaganja u Međimurje događala uglavnom u vrijeme vlada HDZ-a.

U odgovoru na zastupničko pitanje ministar Horvat je u jednoj rečenici referirajući se na protekle predsjedničke izbore rekao da su na tim izborima Romi glasali za SDP. Naravno da je pravo svih birača pa i Roma da glasaju slobodnom voljom. Isto tako svi građani pa znači i Romi mogu sudjelovati u političkom životu i kampanji čemu smo uostalom i svjedočili čitajući vijesti s portala tijekom posljednje kampanje. Stoga uopće ne razumijem u čemu je problem. Zastupnik Kajtazi navodi da je u toj tvrdnji ministra Horvata riječ o gruboj generalizaciji. Znamo da se godinama na svakim izborima u vrlo negativnom kontekstu provlačila teza da Romi svi glasaju za HDZ. Čudi što se i onda nije izrekla konstatacija da je riječ o generalizaciji.

Stoga se slažem sa tvrdnjom zastupnika Kajtazija da Romi nisu homogeno tijelo i  da nisu glasali po svim naseljima isto. Drago mi je što je s tom svojom tvrdnjom sam razbio dugogodišnju mantru da svi Romi glasaju za HDZ i to izgovaranu u vrlo negativnom smislu. Mi u Murskom Središću sa romskom populacijom gradimo suživot. Djeca su integrirana u dječji vrtić, provodi se rad za opće dobro, Romi rade na javnim radovima.

Također upozoravam da na dnevnoj bazi npostoje pojave koje ne pridonose suživotu i u tom cilju se svakodnevno angažiram. Pokušao sam i organizirati sastanak predstavnika Vijeća mjesnog odbora Sitnice sa zastupnikom Kajtazijem i to u boljitku razvoja odnosa između njih i zastupnika  koji ih predstavlja u hrvatskom saboru, ali je VMO Sitnice to odbio. U razloge toga neću ulaziti ali vjerujem da oni znaju zašto.

Dražen Srpak

Gradonačelnik Grada Mursko Središće i saborski zastupnik

(foto: GMS)