SRPAK ZATVARA MJESNI VODOVOD U KRIŽOVCU – PRONAĐENA BAKTERIJA ESCHERICHIA COLI

U prostorijama Gradske  vijećnice  danas je održana izvanredna konferncija za medije sa samo jednom točkom na dnevnom redu , a to je neispravnost vode za piće iz mjesnog vodovoda u naselju Križovec.

Gradonačelnik Dražen Srpak iznio je podatak da stanje u mjesnom vodovodu Križovec nije dobro. No prije svega je istaknuo da je još prije dvije godine tadašnjem mjesnom odboru naložio da vodi brigu o vodovodu kao i o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti. No bez obzira na to gradonačelnik je taj koji odgovara za to pa stoga on preuzima punu odgovornost i zato donosi ove odluke.

Naime prema zadnjem Ispitnom  izvještaju br.V/553/15 od 02.07.2015. godine prema ispitanim parametrima voda ne odgovara za ljudsku upotrebu. U samoj vodi koja je ispitana i Bioinstitutu d.o.o. Čakovec pronađene su bakterije Escherichia coli 6/100 ml te  enterokoki 29/100 ml. Naročito je  opasna patogena bakterija esshrichia coli što je potvrđeno i od strane magistra Marka Klemenčića iz Zavoda za javno  zdravstvo koje je i obavješteno o situaciji u mjesnom vodovodu.

img336

unnamed (2)

Zbod svega toga gradonačelnik nalaže da se u roku od 24 sata zatvori voda iz mjesnog vodovoda za korištenje  radi dobrobiti mještana Križovca.

 

 unnamed (1)

Direktor Međimurskih voda gospodin Vladimir Topolnjak izjavio je da u Križovcu postoji kompletno izgrađena vodovodna mreža sa stopostotnom sigurnošću za korištenje jer se ona konstantno ispituje u 150 parametar. Dosada se u Križovcu na gradski vodovod priključilo 173 domaćinstva dok ih je nekih dvadesetak još uvijek priključeno na mjesni vodovod i oni su u potencijalnoj opasnosti. Međimurske vode će učiniti sve da se i tim ljudima omogući priključenje po najpovoljnijim uvjetima. Danas priključak na vodovodnu mrežu košta oko 4.000,00 kn , a ako se koristi već prije izgrađen  dovod za što treba samo potpis susjeda koji je vlasnik, cijena pada na nekih tisuću kuna.

Gradonačelnik se nadovezao i istakao da će i Grad pomoći svim socijalno ugroženim obiteljima sa 800,00 kn pa bi tako u najboljem slučaju priključak došao nekih 200 kuna.

Postoje i mogućnosti i dugoročne otplate na dvije godine beskamatno dok na tri ona iznosi 10 %. Zahtjeve za priključak mještani mogu skinuti na internetskim stranicama Međimurskih voda i čim podnesu zahtjev stručne službe voda odmah izlaze na teren.

Predsjednik VMO Križovec Marko Strojko rekao da problem postoji i u onim koji su paralelno vezani na oba sustava , a takvih je oko 120. Zadatak MO je da točno popiše kućanstva koja su vezana na mjesni vodovod kako bi se čim više i bolje sačuvalo zdravlje tih ljudi. Miljenko  Štefanić rekao je da se što se tiče pravne strane mještani su se dužni priključiti na gradski vodovod.

unnamed

Za ove dane dok se ne sredi ova situacija sa vodom za mještane koji koriste mjesni vodovod Grad je kupio i osigurao dovoljne količine vode dok će se za budućnost dok se ne priključe na vodovod ili ne proradi stari morati snalaziti kod susjeda. Zato gradonačelnik moli sve one koji su u takvoj prilici da pomognu susjedima u opskrbi zdravom vodom.

U Hlapičini također postoji isto takav mjesni vodovod , ali on je u ispravnom stanju te je prema svim mjerenjima i parametrima njegova voda ispravna za piće i bez problema se i dalje može koristiti izjavio je gradonačelnik Srpak.

(tekst i foto Z. Rihtarec)