SREDIŠĆANSKI HDZ, HDS, HNS I HSLS POTPISALI KOALICIJSKI UGOVOR ZA LOKALNE IZBORE

Danas je u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu u Murskom Središću potpisan koalicijski ugovor o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore između četiri stranke. Tako su svoj potpis na ugovor stavili Dražen Srpak predsjednik HDZ-a, Miljenko Cmrečak predsjednik  HDS-a, Ivana Maltarić predsjednica HNS-a i Josip Dobranić predsjednik HSLS-a, a prisutna je bila i članica iste stranke Milena Petković.

01

01a

Sporazum o predizbornoj i postizbornoj suradnji sadrži 10 članaka i u njemu stoji da će sve navedene stranke kao kandidata za gradonačelnika Grada Mursko Središće podržati Dražena Srpaka (HDZ), a kao njegovog zamjenika Miljenka Cmrečaka (HDS).

02

Sve stranke će također putem svojih izabranih vijećnika podržati Zvonka Vrtarića (HSLS) kao predsjednika Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, a Ivanu Maltarić (HNS) kao potpredsjednicu istog tijela. To ujedno znači da će sve navedene stranke imati zajedničku listu za izbor vijećnika u Gradsko vijeće.

03

Nositelj zajedničke liste biti će Dražen Srpak (HDZ), a na ostalim vodećim pozicijama biti će na drugom mjestu Miljenko Cmrečak (HDS), na trećem Zvonko Vrtarić (HSLS), a na četvrtom Ivana Maltarić (HNS). Pozicije od 5.-15. mjesta određene su tako da će peto, šesto i sedmo mjesto pripasti HDZ-u, osmo će podijeliti po pola mandata HDZ i HDS, deveto pripada HNS-u, deseto HDZ-u, jedanaesto HSLS-u, dvanaesto HDS-u, trinaesto HNS-u, četrnaesto HDZ-u i petnaesto HSLS-u. Svoje vijećničko mjesto Dražen Srpak (HDZ) zbog nespojivosti prepustiti će kandidatu iz HSLS-a.

04

Sve navedene stranke imati će zajedničku predizbornu kampanju kao i zajednički klub vijećnika, a sve odluke uključivši i gradski proračun donositi će na temelju prethodnih dogovora na sastancima koalicije, a time jamče izglasavanje u Gradskom vijeću svih dogovora putem svojih izabranih vijećnika.

05

Također stranke su se usaglasile oko najvažnijih projekata u razdoblju od 2017. – 2021. godine  u koje spadaju završetak Centra za kulturu, aglomeracija sa pročistačem voda, sanacija ulica iza aglomeracije sa naglaskom na ulicu Matije Gupca, gradnja novog dječjeg vrtića, rješavanje problema prometnog opterećenja, završetak infrastrukturnog ulaganja u gospodarsku zonu Brezje, razvoj i opremanje komunalnog poduzeća, završetak Društvenog doma u Peklenici i Štrukovcu,  početak adaptacije onog u Hlapičini, revitalizacija majura u Hlapičini i Štrukovcu, završetak Spomen parka naftaštva u Peklenici, te izgradnja višenamjenskog doma u Sitnicama putem financiranja iz EU fondova, obnova PBS-e kroz centar Križovca, završetak vatrogasnog spremišta i kupnja malog navalnog vozila za DVD Križovec te dodatna ulaganja u Društveni dom u Križovcu, kao i pomoć kod gradnje sportski objekata za udruge sa područja grada, finaciranje sportskih kulturnih i ostalih udruga, jačanje kulturnog života grada, adekvatna zdravstvena skrb na području grada, očuvanje okoliša, kupnja Spomen doma rudarstva i turistički održiv razvoj sa bogatim manifestacijama, briga za djecu, mlade, umirovljenike kroz razne oblike pomoći.

06

Okupljenim novinarima obratio se Dražen Srpak koji je govorio o svemu učinjenome u proteklom mandatu o čemu je Muralist već pisao ( http://muralist.hr/politika/rekapitulacija-mandata-gradonacelnika-drazena-srpaka-od-2013-2017-godine/), a također svoje zadovoljstvo s dosadašnjim mandatom i koalicijom izrazili su Miljenko Cmrečak, Ivana Maltarić i Josip Dobranić, naglasivši da je ovo tek polovica puta i da im za završetak svega planiranog treba još jedan mandat, a prema riječima Držena Srpaka nakon toga kada bi sve bilo izgrađeno posvetila bi se velika pažnja kvaliteti života u gradu jer je njihov moto „ grad sretnih i zadovoljnih ljudi“. Da bi se to postiglo biračima obećavaju sposobnost, sigurnost i odgovornost.

07

07a

07b

Konferenciji za medije prisustvovao je i bivši ministar i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat koji je naglasio da je ovakva koalicija pobjednička i da su oni nešto takvo htjeli napraviti na nivou županije no dogovori nisu uspjeli. Tako će sada dosadašnji župan i kandidat za budućeg morati u drugi krug, a sve se to jednim dogovorom kakav je postignut u Murskom Središću moglo izbjeći. Sa svoje strane obećao je svaku pomoć u realizaciji programa koalicije pogotovo kod dobivanja sredstava iz EU. Također je naveo da Međimurje predstavla samo 2% teritorije Hrvatske i 2,5% stanovništva no da smo iz EU fondova potegli više od 10% sredstava, a sve se to može i povećati.

08

Nakon završetka konferencije svi sudionici otišli su na poziv Dražena Srpaka na piće u obližnji Beach bar Trska te nastavili razgovor u neformalnom tonu.

(tekst i foto R. Tomanić)

09

10

11

12

13a

14