Specijalna jedinica policije PU varaždinske “RODA” na obilježavanju 31. obljetnice VRO „MASLENICA“ u Zadru

U sklopu svečanog obilježavanja 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93., ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske “RODA”, aktivno su sudjelovali u nizu događanja posvećenih sjećanju na hrabre hrvatske branitelje. Središnje obilježavanje održano je 22. siječnja 2024. godine u Zadru, a program je bio dojmljiv i emotivan.

Dan je započeo budnicom koja je odjekivala gradskim ulicama, stvarajući posebnu atmosferu na poluotoku Zadra. Nakon toga, ratni veterani su se okupili kod Središnjeg križa na gradskom groblju Zadar kako bi odali počast poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima. Svečanost je nastavljena kod Spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade “Pauk”, gdje su se prisutni prisjećali hrabrih trenutaka i žrtava tijekom operacije Maslenica ’93.

Posebno dirljivo bilo je odavanje počasti poginulim pripadnicima Specijalnih jedinica policije uz Spomen obilježje u krugu PU Zadarske. Ondje su se okupili ratni pripadnici “RODA”, sjećajući se svojih kolega i podnoseći počast hrabrim sudionicima operacija.

Mimohod pripadnika OSRH-a i MUP-a s ratnim zastavama obogatio je jutro, prolazeći Jazinama, Obalom kneza Branimira, preko Mosta, sve do Narodnog trga i Široke ulice. U crkvi svetog Šimuna održana je sveta misa za Domovinu, prigodno ozračena molitvama i mislima posvećenim hrvatskim braniteljima.

Ratni veterani su nastavili s odavanjem počasti kod Spomen obilježja 3. gardijske brigade “Kune” u Kašiću te kod Spomen obilježja 4. gardijske brigade “Pauk” u Islamu Latinskom, kod Zelenog hrasta. Posebna pažnja posvećena je i Spomen obilježju Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta, obilježavajući ključna mjesta operacije.

Obljetnica je kulminirala izložbom plakata i fotografija ratnih postrojbi te koncertom klapa HRM-a sv. Juraj i policijske klape sv. Mihovil u atriju Providurove palače. Ovaj cjelodnevni program nije samo obilježio povijesni trenutak već i posvjedočio dubokoj zahvalnosti prema hrabrim ljudima koji su svoje živote posvetili obrani Domovine.

Na obilježavanju VRO Maslenica, zajedno s ratnim zapovjednicima, sudionicima i obiteljima poginulih, nestalih te umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika, prisustvovali su visoki dužnosnici, među kojima su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je bio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Također su bili nazočni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, te predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova. Uz njih su bili i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župani i gradonačelnici, te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i građani koji su se okupili kako bi odali počast.

RODA